A tárkony és a lencse két olyan alapanyag, amit furcsa módon gyakorlatilag csak egy-két ételhez használunk, pedig mindkettő mindig kéznél van és nagyon változatosan használható, de még egymáshoz is remekül passzolnak. Most egy nagyon kellemes és gyors, pénztárcabarát leves készült velük, ideális sűrű napok végén, mert pikk-pakk elkészül.

Pofonegyszerű, kiadós és laktató, konzerv főtt lencsével készítve pedig gyors is, filléres és nagyon harmonikus ízvilágú ez a tárkonyos lencseleves. Fehérjében és rostokban is gazdag, nincs benne se rántás, se habarás, a tárkonynak köszönhetően finom illatos, hús nélkül is kellően tartalmas, de akár virslivel is bátran felturbózható.

Tárkonyos lencseleves

Hozzávalók:

  • 1 konzerv (400 g) főtt lencse
  • 2 szál sárgarépa
  • fél fej zeller
  • arasznyi póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított tárkony
  • 1 dl tejszín
  • 2 evőkanál olaj
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a zellert apróra kockázzuk, a pórét vékonyra karikázzuk, a fokhagymát finomra vágjuk. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, rádobjuk az előkészített zöldségeket, és időnként megkeverve 4-5 percig pároljuk, közben a lencsét leszűrjük, leöblítjük. A zöldségekhez adjuk a tárkonyt és a lencsét, sózzuk, borozzuk, 3-4 percet tovább pároljuk átkevergetve, majd felöntjük 1,2 liter vízzel - vagy alaplével -, és közepes lángon kb. 15 perc alatt megfőzzük, míg a zöldségek megpuhulnak, és az ízek összesimulnak.

Felöntjük a tejszínnel, de már nem kell főzni - azonnal tálalhatjuk.