Írd be, mit keresel:

Vegán mogyoróvajas keksz egyszerűen, aszalt vörösáfonyával

Isteni finom, kívül ropogós, belül omlós és puha, illatos mogyoróvajas ez a szuperegyszerű keksz, ami vaj és tojás nélkül készül, növényi tejjel pedig teljesen vegánná alakítható. A benne lévő rubintszínű aszalt vörösáfonyától olyan szépséges és ünnepi, hogy karácsonykor is megállja a helyét.

Cookta - 2023.12.13.
Vegán mogyoróvajas keksz egyszerűen, aszalt vörösáfonyával

Szuperegyszerű és álomfinom, kuckózáshoz, nassolnivalónak, de vendégvárónak, sőt gasztroajándéknak is tökéletes ez az omlós keksz, és ha a sok ünnepi finomság mellett nem fogyna el, akkor jól záródó dobozban vagy üvegben sokáig friss marad. Csak növényi alapanyagokkal készül, a mogyoróvaj pótolja a zsiradékot, de össze is fogja a tésztát, nagyon illatossá, kívül roppanóssá, belül omlóssá és puhává teszi.

A belevaló természetesen ízlés szerint variálható, itt aszalt vörösáfonya és pörkölt földimogyoró került bele, de csokival vagy más szárított, aprított gyümölccsel is készíthető!

Áfonyás-mogyoróvajas keksz

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg mogyoróvaj
  • 1 dl növényi tej
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya
  • 5 dkg pörkölt földimogyoró

Elkészítés: Egy keverőtálba öntjük a barna cukrot és a vaníliás cukrot, hozzáadjuk a tejet, elkeverjük, majd a sütőport és a lisztet is hozzáöntve egy spatulával összedolgozzuk, majd a mogyoróvajat is hozzádolgozzuk, jó ragacsos, elég nehezen kezelhető, de egy kis kitartással azért menni fog, végül beledolgozzuk a durvára vágott vörösáfonyát és földimogyorót.

A masszát 20 percre a hűtőbe tesszük, hogy formázható masszát kapjunk, majd vizes késsel diónyi golyókat formázunk belőle, sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk egymástól kissé távolabb, tenyérrel vagy egy pohár talpával kissé lenyomkodjuk.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 13-15 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni – melegen még egy kissé puhának tűnik, de kihűlve elnyeri tökéletes állagát, kívül roppanós, belül puha és omlós.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.