Az év végén megszaporodnak a vendégeskedések, a partik és a baráti, családi összejövetelek, és gyakran fejtörést okoz, hogy mivel készüljünk, ami egyszerű, könnyen elkészíthető és biztos sikerre számíthat. Az egyik legfrappánsabb megoldás a cipóban sült camembert - pikk-pakk megvan, és akár előre is elkészíthető.

Az olvadt, folyós, krémes sajt csodája mindenkit lenyűgöz, abbahagyhatatlan és gyakorlatilag alig van vele teendőnk, ha pedig cipóban sütjük, akkor mutatós is, és egyben a mártogatáshoz is tökéletes a falatnyi darabokban lecsípkedett kenyér. Az improvizált sajtfondü nagyon jól variálható, ha nagyobb társaságot várunk, akkor akár többfélét is készíthetünk - a sajtba szurkálhatunk fokhagymagerezdeket, rozmaring- vagy kakukkfűágacskát, fűszerezhetjük frissen őrölt borssal, csilivel.

A cipóban sült camembert mellé kitehetünk az asztalra kis tálkákban olajbogyót, csemege uborkát, ecetes gyöngyhagymát, ezek remek kísérői az olvadt sajtnak, de hasábokra vágott zöldségekkel is mártogathatjuk - uborka, jégcsapretek, szárzeller, sárgarépa például nagyon jól feldobja -, de akár leszemezett szőlőt, maréknyi diót is kínálhatunk mellé. Máris kész a szuperegyszerű, de látványos lakoma, minimális munkával!

Mi kell hozzá?

  • kisebb cipó
  • kerek camembert sajt
  • ízlés szerint fűszerek - fokhagyma, rozmaring, kakukkfű, frissen őrölt bors, csili...

Hogyan készítsük?

A cipó tetejére tesszük a camembert sajtot, és egy hegyes késsel körbevágjuk a kenyeret, kiemeljük a héjat és annyi kenyérbelet, hogy a camembert sajt kényelmesen elférjen benne. Ízlés szerint megtűzdelhetjük fűszerekkel. Eddig a pontig előkészítve, alufóliába csomagolva akár előző nap is előkészíthetjük.

Tálalás előtt tepsire tesszük a kenyeret, és 180 fokos sütőbe tolva 12-15 perc alatt megsütjük, majd a tetejét finoman bevágjuk, kihajtogatjuk a sajt héját, és ízlés szerint fűszerezzük frissen őrölt borssal, csilivel.