Semmi nem olyan otthonos és kuckózós, mint egy adag finom házi kelt tészta, ami édes, vajas illattal tölti be a lakást. Már a készítése is pihentet, nyugtat és ellazít, és ha kellően türelmesek vagyunk a kelesztési idővel, akkor a végeredményben nem csalódhatunk - legalábbis ezzel a fahéjas buktával!

Pillekönnyű kelt tészta, rajta ropogós fahéjas cukor, mindez egy kis vaníliás-krémsajtos mártogatóssal összesütve - zseniális kombináció ízben, mutatós látványban, és egyáltalán nem a megszokott tálalásban, vagyis teljes sikerre számíthat bárki, aki elkészíti. A vajas, kis citromhéjjal felturbózott kelt tészta nagyon foszlós és isteni finom, a fahéjas ropogóssal és a krémsajtos öntettel mártogatva vendégvárónak, ünnepi desszertnek is megállja a helyét, és a jó hír, hogy egyáltalán nem macerás elkészíteni, csak hagyni kell neki időt, hogy kellően megkeljen.

Fahéjas bukta krémsajtos mártogatóssal

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál tej
  • 35 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 csomag instant élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg lágy vaj

Valamint:

  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 tojás

A mártogatóshoz:

  • 15 dkg natúr krémsajt
  • 1 dl tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál méz

Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a tejet, és elhabarjuk, majd mehet bele a csipet só, a liszt, a cukor és a citrom reszelt héja, és elektromos robotgép dagasztókarjával elkezdjük összedolgozni, és menet közben, apránként adjuk hozzá a felkockázott lágy vajat, és 4-5 perc alatt ruganyos tésztává dagasztjuk. Gombóccá formázzuk, és letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átdolgozzuk, 10 egyforma részre osztjuk, és gombóccá formázzuk. Egy nagyobb kapcsos tortaforma vagy nyeles vasserpenyő szélét kirakjuk a gombócokkal, a közepébe egy müzlis tálkát vagy egy ducibb bögrét teszünk, és letakarva még 30 percet kelesztjük.

Közben a briósok tetejére a barna cukrot és a fahéjat összekeverjük, a tojást villával elhabarjuk, A mártogatóshoz a krémsajtot, a tejfölt, a vaníliás cukrot és a mézet simára kikeverjük.

A megkelt bucik közepéről eltávolítjuk a tálkát vagy bögrét, a tésztát lekenjük tojással, és egyenletesen meghintjük a fahéjas cukorral, és előmelegített, 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 20 percig sütjük, majd a közepébe öntjük az édes krémsajtot, és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd még melegen tálaljuk a foszlós és illatos brióst - ízlés szerint egy pici mézzel meglocsolva még a tetejét.