Írd be, mit keresel:

Krumplibundában sült halfilé egészségesebben, tepsisen

Elvitathatatlan tény, hogy mi, magyarok szeretjük a bundás fogásokat - és nemcsak a sima panírban készültet, hanem a borzas, krumplibundás változatokat is. Ezek férfiasabb, kissé nehezebb fogások, mert a krumpli azért hajlamos sok zsiradékot felszívni, viszont ha sütőben készítjük, könnyű, tengeri hallal, akkor máris sokkal egészségesebb, és igazán finom.

Cookta - 2023.12.16.
Krumplibundában sült halfilé egészségesebben, tepsisen

A hal és a krumpli mindig jó páros, elég, ha csak a fish & chips népszerűségére gondolunk, de sokkal alakbarátabb változatban is elkészítjük, az olaj kihagyásával. A borzas, reszelt krumplival bundázott és tepsiben sütött sovány tengeri halfilé ráadásul sokkal egyszerűbb is a bundázást tekintve, nem kell mellette állni sütés közben, nincs olajszag és felesleges kalória, a krumpli ropogós, a hal vajpuha, sőt ha még egy könnyű zöldségköretet is készítünk mellé, akkor az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Köretként most párolt és vajon átforgatott kelbimbó készült mellé, egy kis pirított mandulával meghintve igazán ízletes és ünnepi, és téli zöldség lévén most frissen is bárhol beszerezhető, de akár fagyasztottat is használhatunk, megspórolva így a tisztítást.

Krumplibundában sült halfilé

Hozzávalók:

  • 4 szelet tengeri halfilé – tőkehal vagy pangasius
  • 60 dkg krumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél citrom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 40 dkg kelbimbó
  • 2 evőkanál szeletelt mandula
  • só, bors

Elkészítés: A halfiléket hagyjuk felengedni, papírtörlővel felitatjuk, sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk a citrom levével.

A krumplit meghámozzuk és lereszeljük, alaposan kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, alaposan összeforgatjuk.

Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, a reszelt krumpli feléből 4 akkora „ágyat formázunk, amin kényelmesen elférnek a halfilék, ráfektetjük őket, majd a maradék krumplival egyenletesen beborítjuk, finoman lenyomkodjuk, és meglocsoljuk egyenletesen 2 evőkanál olívaolajjal.

180 fokos sütőbe tesszük, és légkeverés mellett kb. 30 perc alatt megsütjük, míg a krumplibunda pirulni kezd, a halhús pedig átsül.

Közben a megtisztított kelbimbót – ha nagyobbak, kettévágjuk – sós, forró vízben 10 perc alatt előfőzzük. Mellette egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a szeletelt mandulát, majd egy tálkába kiöntjük. A serpenyőbe teszünk 1 evőkanál vajat, megolvasztjuk, és a leszűrt kelbimbót 4-5 percig átfogatjuk rajta, majd meghintjük a pirított mandulával, és a borzas halfilével tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.