Ünnepi alkalmakkor a pezsgő az elsőszámú koccintani való, de egy kis csavarral még izgalmasabbá tehetjük ezt a nagyszerű buborékos italt. A nagy napokra érdemes egy kicsit felturbózni - némi naranccsal és egy jó kis fűszeres sziruppal.

Elegáns, egyszerű, nagyon hangulatos és mutatós a naranccsal és fűszerekkel készülő pezsgős koktél, előre elkészíthetőek az összetevők, nem kell hozzá drágább pezsgő, és sokkal izgalmasabb, mint bármilyen más ital. Pár narancs, némi fűszer, cukorszirup, a tálaláskor felöntve egy kis pezsgővel - jóval több és egyedibb, mint önmagában a gyöngyöző ünnepi ital.

Ez a narancsos szirup nagyon izgalmas, egy kis rozmaring teszi különlegessé, és nemcsak ehhez a pezsgőkoktélhoz használható, de forró csokiba vagy forralt bor ízesítéséhez is tökéletes, viszont mindenképpen érdemes bio vagy kezeletlen narancsot használni hozzá, mert a héját is használjuk. Ha ilyen nincs, akkor készen kapható szárított narancshéj is megfelel, szerencsére ez a karácsonyi szezonban a szuperekben könnyen beszerezhető, de kezeletlen narancsot is egyre több helyen taláunk.

Narancsos pezsgőkoktél rozmaringgal

Hozzávalók:

  • 3 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 2 narancs
  • 1 kis ág rozmaring vagy 1 teáskanál szárított
  • 1 üveg pezsgő

Elkészítés: A cukrot és a vizet egy lábasba tesszük, tűzre tesszük. A narancsot megmossuk, az egyik héját éles késsel vagy zöldéghámozóval vékonyan, a fehér rész nélkül levágjuk, és a rozmaringgal együtt a cukorsziruphoz adjuk. Felforraljuk, és 3-4 percet főzzük, közben kifacsarjuk a narancsok levét, és ezt is hozzáöntjük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük tálalásig.

Pezsgőspoharakba töltünk belőle, felöntjük jól behűtött pezsgővel, és ízlés szerint narancsszeletekkel díszítve kínáljuk.