Nagyon illatos és isteni a németek karácsonyi klasszikusa, a Zimtsterne, vagyis fahéjas csillag, ami liszt és zsiradék nélkül készül, tulajdonképpen mindössze 3 összetevővel és némi ízesítővel, tojásfehérjével, porcukorral és darált mandulával. Nagyon egyszerű és mutatós, roppanós hófehér cukormázzal a tetején...

Fahéjas csillag a neve, de lehetne akár mandulás csillag is, hiszen ez a legfőbb összetevője ennek a zseniális aprósütinek, ami elmaradhatatlan finomsága a karácsonynak Németországban. Puha és sűrű, a tetején roppanós cukormázzal, fahéj, vanília és egy kis reszelt citrushéj kerül bele leggyakrabban, és minden családnak megvan a maga receptje. Vannak, akik keverik a mandulát mogyoróval, mások egy kis narancslikőrt vagy marcipánt is tesznek bele.

Nagyon egyszerű és gyorsan összeállítható, egyetlen nehézség, hogy a tészta kissé ragacsos, és mivel nincs benne liszt, a nyújtást két sütőpapír vagy frissentartó fólia között érdemes elvégezni. Ha nehezen menne, érdemes 15 percre hűtőbe tenni, hogy kicsit megdermedjen, és könnyebben tudjunk vele dolgozni, illetve arra figyeljünk, hogy alacsony hőfokon, 140 fokon süssük, így nem pirul meg a tetején a cukros tojásfehérje, hanem szép hófehér marad és finoman roppanós marad.

Fahéjas csillag mandulával

Hozzávalók:

  • 3 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 40 dkg darált héjas mandula

Elkészítés: A tojásfehérjéket egy keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel félkemény habbá verjük, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a porcukrot, és tovább verjük, 2-3 perc alatt sűrű, ragacsos krémet kapunk. Ebből 3 evőkanálnyit félreteszünk, ez kerül majd a tetejére, a cukros tojásfehérje nagyobb részéhez pedig hozzáadjuk a fahéjat, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat és a darált mandula felét, és egy spatulával összedolgozzuk. Hozzáadjuk a maradék mandulát, és kézzel összedolgozzuk.

Sütőpapírra borítjuk, egy másik sütőpapírt vagy frissentartó fóliát terítünk rá, kézzel kicsit lenyomkodjuk a viszonylag puha masszát, majd egy nyújtófűval fél centi vékonyra nyújtjuk. Porcukorba mártott csillagformával kiszúrjuk, éles késsel alányúlva sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk. A maradék tésztát összedolgozzuk, és ugyanígy járunk el.

A félretett cukros tojásfehérjével vékonyan megkenjük a csillagok tetejét, és kis hőfokon, 140 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük-szárítjuk. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni és megszikkadni az illatos és isteni fahéjas csillagokat. Jól záródó dobozban sokáig eláll.