Írd be, mit keresel:

Pihe-puha narancsos-mákos kuglóf – ünnepit egyszerűen

A kuglóf az a süti, ami már önmagában, a formájától ünnepi és elegáns, ha pedig mákkal és naranccsal ízesítjük a tésztát, akkor akár karácsonykor is megállja a helyét. Illatos, könnyű, pihe-puha ez a változat, nem mellesleg gyorsan és egyszerűen összedobható, és csak növényi alapanyagokkal is elkészíthető.

Cookta - 2023.12.22.
Pihe-puha narancsos-mákos kuglóf – ünnepit egyszerűen

A kuglóf eredetileg német süti, és tényleg ünnepi, méghozzá karácsonyi sütikülönlegesség volt, a formáját a legenda szerint a betlehemi három királyok turbánja ihlette, így lett az évvégi ünnepkör jellegzetes desszertje. Valamikor csak kelt tésztával készítették, kalácsnak, de lapozzunk bátran, mert természetesen jóval egyszerűbb kevert tészta is süthető ebben a nemcsak mutató, de nagyon praktikus formában, a középső lyuk ugyanis segít abban, hogy a nedvesebb tészták könnyebben és egyenletesen átsüljenek.

Ez a narancsos-mákos változat isteni finom, puha és illatos, nincs benne se tojás, se vaj, joghurtos kevert tésztával készül, ami könnyedén kiváltható növényi – szója vagy kókusz alapú – joghurttal, így vegán étrendbe is beilleszthető. A narancs, a mák és a vanília kellően ünnepivé és ellenállhatatlanná teszi, és tényleg nagyon egyszerűen és gyorsan összeállítható. Ha tovább fokoznánk, olvasztott csokival vagy cukormázzal is díszíthetjük, de „csupaszon” is hibátlan. 😉

Narancsos-mákos kuglóf

Hozzávalók:

  • 30 dkg natúr joghurt – növényi is lehet
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 5 evőkanál olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 nagyobb narancs
  • 5-6 evőkanál darálatlan mák

Elkészítés: A joghurtot egy keverőtálba öntjük, hozzáreszeljük a narancs héját, kifacsarjuk és hozzáöntjük a levét, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot és az olajat, simára keverjük egy kézi habverővel. Hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd beleforgatjuk a darálatlan mákot is.

Kikent, lisztezett kuglófformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 45-50 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

A sütőből kivéve hagyjuk 15 percet pihenni, majd a formából kifordítva, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral meghintve, reszelt narancshéjjal díszítve tálaljuk – de készíthetünk a tetejére olvasztott csokiból vagy porcukor és narancslé keverékéből mázat is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.