A Fekete-erdő az egyik legistenibb, ugyanakkor legegyszerűbb torta, nem is véletlen, hogy világszerte olyan népszerű. A csokoládé, tejszínhab és meggy hármasa egyszerűen tökéletes, egyáltalán nem bonyolult otthon elkészíteni, és tuti, hogy mindig sikert arat. Ez az az ünnepi finomság, amivel nem lehet melléfogni!

Könnyű csokis piskóta, lágy vaníliás tejszínhab és pikáns meggy, ilyen egyszerű a Fekete-erdő torta, ami gyakorlatilag elronthatatlan, ha betartunk néhány alapszabályt. Ilyen például, hogy a piskótához nagyon habosra felverjük a tojásokat, így kerül bele sok levegő, és ettől lesz olyan könnyű és puha a tészta, de ilyen az is, hogy a tejszínhabhoz zsírosabb és jól lehűtött habtejszínt használjunk, ez fog szépen felverődni, és ad tartós, selymesen lágy habot, amit a csokis piskóta és reszelt csoki édessége miatt elég kevés cukorral és egy kis vaníliával ízesíteni.

Ha tehetjük, a csokis piskótát érdemes előző nap megsütni, majd kihűlés után frissentartó fóliába csomagolva tartani az összeállításig - a tészta állaga sokkal jobb lesz, nem morzsálódik, és jobban magába szívja a pikáns meggylevet. Klasszikusan cseresznyepálinka is kerül a meggyhez, de rummal vagy rumaromával is készíthetjük, amit érdemes a meggyel összeforralni - így gyerekek is nyugodtan ehetnek az ünnepi finomságból.

Fekete-erdő torta

Hozzávalók:
A csokis piskótához:

  • 4 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 7 dkg liszt
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 kávéskanál sütőpor

Valamint:

  • 4 dl hideg habtejszín
  • 3+5 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 50 dkg fagyasztott meggy
  • kevés rum vagy rumaroma
  • 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A csokis piskótához a tojásokat egy keverőtálba felütjük, és a porcukorral 5-6 perc alatt elektromos habverővel nagyon habosra, majdnem fehérre verjük. Több részletben hozzászitáljuk a kakaóval és sütőporral vegtett lisztet, egy spatulával mindig finoman összeforgatva, hogy minél kevésbé törjön össze a hab. Kikent, lisztezett kapcsos tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 18-20 perc alatt tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve 20 percet pihentetjük, majd a formából kivéve, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

A meggyet hagyjuk kiolvadni, majd egy lábasba tesszük 5 dlg porcukorral és kevés rummal vagy rumaromával, felforraljuk, és 5 percig kevergetve főzzük, félretesszük. Az étcsokoládét lereszeljük. A jól behűtött habtejszínt keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel elkezdjük felverni, amikor már kezd keményedni, hozzáadunk 3 dkg porcukrot és 1 teáskanál vanília-kivonatot, és szép keményre verjük.

A csokis piskótát 3 lapba vágjuk, az alját tortatálra tesszük, meglocsoljuk a meggy levével, néhány kanál tejszínhabot teszünk rá, megpotyogtatjuk meggyel. Jöhet egy réteg csokis piskóta, meggylé, tejszínhab és meggypotyogtatás, majd befedjük a piskóta tetejével, ezt is meglocsoljuk meggylével. A tortát vékonyan bevonjuk tejszínhabbal, körben és a tetején is meghintjük a lereszelt csokival. A maradék tejszínt habzsákba töltjük, és a torta tetejét kidíszítjük vele, illetve a maradék meggyel. Legalább 3 órára hűtőbe tesszük tálalás előtt, hogy kellően lehűljön, és az ízek összeérjenek.