A habcsók az utóbbi években kicsit kiment a divatból, pedig anno a karácsony megkerülhetetlen része volt, sokakban gyerekkori emlékeket idéz. Karikának, koszorúnak formázva tökéletes dísz, pici csóknak a legtökéletesebb édes falat, de készíthetünk belőle havas karácsonyfát is - egyszerű és nagyon mutatós!

Az ünnepi sütögetések közben mindig megmarad néhány tojásfehérje, ami tökéletesen felhasználható habcsóknak. Egy kis porcukor, citromlé, étkezési keményítő, egy robotgép, ennyi kell csupán a roppanós, hófehér habcsókhoz, amit nemcsak karikára vagy csóknak formázhatunk, hanem pici havas fenyőfáknak is. Megfesthetjük pár csepp zöld ételfestékkel is, de kis dekorcukorral, színes tortadarával megszórva fehéren is tökéletes.

Nagyon egyszerű és kevés munka van vele, csak arra kell ügyelni, hogy a felvert tojásfehérje nagyon kemény legyen, érdemes bele egy kis citromlevet és étkezési keményítőt is tenni, hogy igazán jó legyen a tartása, és jó tudni, hogy nem lehet elrontani vagy túlverni, csak meg kell adni neki az időt. Emellett alacsony hőfokon, 90-100 fokon kell sütni, vagyis inkább szárítani, elég soká, de közben bármi mást csinálhatunk - a roppanós habcsókok viszont nagyon feldobják a süteményes tálakat, de gasztroajándéknak sem utolsó!

Karácsonyi habcsók

Hozzávalók:

  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • színes tortadara és cukorgyöngy

Elkészítés: A tojásfehérjéket keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel elkezdjük felverni. Amikor már kezd habbá válni, hozzáadjuk a citromlevet, folyamatosan verve, majd kanalanként a porcukrot is, ha már jó kemény és fényes, akkor a keményítőt is hozzáadjuk, és még fél percig verjük.

A tojáshabot habzsákba vagy egy zacskóba tesszük, levágjuk a csücskét, és a kemény habból körkörörösen kúpokat - fenyőfákat nyomunk sütőpapírral fedett tepsire. Meghintjük színes tortadarával, a tetejükbe 1-1 cukorgyöngyöt vagy cukorcsillagot biggyesztünk.

90 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 1,5 óra alatt megsütjük, szárítjuk. Érdemes ránézni, nehogy pirulni kezdjen, visszavehetjük még jobban a hőt, hogy inkább száradjanak, mint süljenek.

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, ízlés szerint egy kis olvasztott csokival is megcsurgathatjuk.