Egy jó piskótatekerccsel sosem lehet melléfogni, főleg akkor, ha csokis! Ez a változat ráadásul liszt nélkül készül, étkezési keményítő és kakaópor kerül bele helyette, puha, könnyű és intenzíven csokis ízű, amit egy kis kávé tesz még izgalmasabbá, benne pedig kókuszos mascarponekrém lapul.

A piskótatekercs mindig házias hangulatot áraszt, mutatós és tulajdonképpen nagyon egyszerű, a feltekerése sem ördöngösség, ha kellően puha és könnyű piskótát készítünk. A titka csak annyi, hogy jól felverjük a tojássárgát és a fehérjét is, majd finoman forgassuk bele a száraz alapanyagokat, illetve semmiképpen se süssük túl a tésztát. Mivel viszonylag vékony, ezért 10 perc 200 fokon tökéletesen elég neki!

Csokis piskótatekercs liszt nélkül kókuszos mascarponekrémmel

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 6 dkg kakaópor
  • 1 evőkanál instant kávé
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg sűrített tej
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2-3 evőkanál pikáns lekvár - opcionális

Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük. A tojássárgákhoz adjuk a cukrot és a vaníliát, jó habosra, szinte fehérre verjük, majd a tojásfehérjéhez adjuk, és egy spatulával finoman összeforgatjuk. 3-4 részletben hozzászitáljuk a sütőporral, kakaóval és instant kávéval elvegyített lisztet, mindig finoman összeforgatva.

Sütőpapírral fedett 30x40 centis tepsire öntjük, elsimítjuk, és 200 fokos sütőbe tolva 12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve egy másik sütőpapírt kakaóporral vékonyan meghintünk, ráborítjuk a meleg piskótát, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a kakaóporos sütőpapír segítségével feltekerjük, hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez a szobahőmérsékletű mascarponét a sűrített tejjel keverőtálba tesszük, elektromos robotgéppel jól kihabosítjuk, majd a kókuszreszeléket is hozzákeverjük.

A kihűlt piskótatekercset óvatosan kiterítjük, egyenletesen megkenjük először a lekvárral, majd a kókuszos krémmel, és a sütőpapírral együtt feltekerjük, így tesszük a hűtőbe néhány órára, hogy a töltelék megdermedjen, és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt meghinthetjük porcukorral vagy bevonhatjuk olvasztott csokival, de önmagában is elég gazdag és ütős finomság.