Ha vendégeket hívunk az év utolsó estéjén, hogy közösen köszönthessük az új esztendőt, akkor természetesen kell valami jó kis koccintanivaló is a finom falatok mellé. A bólé az egyik legjobb választás - egyszerű, mutatós, csak kirakjuk az asztal közepére, ráadásul jó előre elkészíthető.

A bólé tulajdonképpen egy hatalmas borkoktél, klasszikusan valamilyen bor, pezsgő, gyümölcs és likőr keverékével készül. Ha van egy nagyobb, gömbölyded üvegtálunk, akkor nagyon látványosan tálalható, a vendégeket pedig egy csapással önkiszolgáló üzemmódra állíthatjuk, nem nekük kell figyelnünk arra, hogy mindenkinek mindi legyen itala. Mivel a bólé minden eleme variálható, rengeteg lehetőségünk van, hogy mit pakolunk bele - arra érdemes mindenesetre figyelni, hogy ne legyen túl erős, mert a különféle alkoholok egymás hatását felerősítik, így éremes egy kicsit akár ásványvízzel is hígítani...

A bólénál fontos, hogy a bort a gyümölcsökkel ls at ízesítőkkel előre összekeverjük, és hagyjuk néhány órát, hogy az ízek összeérjenek, viszont a pezsgőt csak tálaláskor érdemes hozzáadni, hogy kellemesen friss és buborékos legyen. Ha öblösebb, szélesebb szájú pohárral kínáljuk, akkor könnyebben kieszegethető belőle a gyümölcs, és nemcsak finom, hanem már látványra is ünnepi.

Szilveszteri bólé

Hozzávalók:

  • 2 alma
  • 2 narancs
  • 2 kivi
  • 1 banán
  • 1 citrom
  • 2 dl víz
  • 1 csillagánizs
  • 3-4 szegfűszeg
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 5 evőkanál méz
  • 1 dl rum vagy 2 teáskanál rumaroma
  • 1 üveg száraz vörösbor
  • 1 üveg pezsgő
  • ízlés szerint jégkocka a tálaláshoz

Elkészítés: A 2 dl vizet egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a szegfűszeget és a csillagánizst, felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a mézet és a vaníliát, ha egy kicsit hűlt, akkor a rumot is, félretesszük.

A gyümölcsöket megtisztítjuk és felkockázzuk, egy bóléstálba tesszük. Ráfacsarjuk a citrom levét, felöntjük a fűszeres, leszűrt főzettel és a vörösborral, elkeverjük, és legalább 5 óráta a hűtőbe tesszük.

Tálaláskor felöntjük a pezsgővel, ízlés szerint hígíthatjuk egy kis szénsavas ásványvízzel is, jégkockával kínáljuk.