Szilveszterkor és újévkor elmaradhatatlan a lencse és a virsli, valamit egy finom korhelyleves is jót tesz a gyomrunknak. A levest már előző nap megfőzhetjük, jót is tesz neki, így pedig tálalás előtt nincs is más dolgunk, mint felmelegíteni, és jóízűen elfogyasztani.

Nagyon szeretjük a savanyú káposztát, így a korhelylevest is, ami nálunk elmaradhatat az újévi asztalról. Én ezt a jó kis magyaros fogást mindig füstölt szalonnával indítom, és a savanyú káposzta mellett kerül bele sárgarépa és gyökér is, így még ízletesebb ez a savanykás, gyomrot rendbetevő fogás.

Forrás:
Kard Éva

A levesbe ízlés szerint tehetünk felkarikázott debrecenit vagy éppen egy jó minőségű virslit, de ez már ízlés dolga, viszont mindenképpen érdemes tejföllel behabarni, hogy selymesebb és gazdagabb legyen, sőt extra tejfölt is kínálhatunk mellé még tálaláskor.

Forrás:
Kard Éva

Korhelyleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 4 pár füstölt virsli (vagy debreceni)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg bacon
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 2-3 db babérlevél
  • köménymag
  • Erős Pista vagy más csípős paprikakrém
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés: A füstölt szalonnát, a bacont, a vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apró kockára. A zöldségeket pucoljuk meg, és ízlés szerint daraboljuk fel. A káposztát kicsit nyomkodjuk ki, hogy ne legyen túl savanyú, majd szintén vágjuk fel apróbbra.

Egy edénybe tegyük bele az apróra vágott füstölt szalonnát, majd kezdjük el zsírjára sütni. Amikor már kezd egy kis színt kapni, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, süssük pár percig, majd adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát. Ezután mehet hozzá a feldarabolt zöldségek, a felkockázott bacon, és pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, és adjuk hozzá a savanyú káposztát is.

Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint köménymaggal, és adjuk hozzá a babérlevelet, ízlés szerint erős paprikakrémet, majd főzzük puhára a káposztát és a zöldségeket.

Amikor a zöldségek és a káposzta puhára főttek, adjuk hozzá a felkarikázott virslit is.

A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy merőkanál levessel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a leveshez. Ezután főzzük még pár percig, majd tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint tálaláskor még egy kevés ecettel vagy káposztalével is savanyíthatjuk a levest.

Forrás:
Kard Éva