A hűvös télben nincs jobb, mint egy tál jó forró leves, ami azonnal átmelegít, illatos és selymes, laktat, de nem nehéz. A csirkés becsináltleves ilyen, tele van zöldséggel és ízekkel, pikáns és tartalmas, érdemes is belőle nagy adagot készíteni, mert másnap, újramelegítve is tökéletes.

A fiatalok talán nem is ismerik vagy csak hírből hallottak a mókás nevű becsináltról, ami egy békebeli módszer, amivel a raguleveseket még lágyabbá, selymesebbé és így kényeztetőbbé lehet tenni. A lényege, hogy nem egyszerűen tejszín kerül bele, hanem tojássárgával elkevert tejszín, amit hőkiegyenlítéssel kell a leveshez önteni, vagyis először egy merőkanálnyi levessel elkeverni, mert ezt a forró leveshez önteni, így nem ugrik össze sem a tojás, sem a tejszín, és szép selymes lesz a leves.

Ez a változat most sovány csirkemellel készült, citrom és mustár teszi pikánsabbá, tárkony és petrezselyem, no meg egy csomó zöldség ízesíti. Ha szeretnénk még kiadósabban, laktatóbban tálalni, kockára vágott főtt tojásra merve tálalhatjuk - így önmagában, egytálételnek is megállja a helyét, és tényleg isteni.

Csirkés becsináltleves gombával

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 közepes krumpli
  • negyed zellergyökér
  • 5-6 fej csiperkegomba
  • 2 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított tárkony
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 tojás sárgája
  • 1 teáskanál mustár
  • 1/2 citrom leve
  • csipetnyi cukor
  • 2 főtt tojás
  • só, bors
  • csili vagy pirospaprika ízlés szerint

Elkészítés: A csirkemellet felkockázzuk, a megtisztított gombát felszeleteljük, a többi zöldséget meghámozzuk és felkockázzuk, az újhagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.

A vajat felolvasztjuk egy fazékban, a csirkemellet rábobjuk, és átforgatva minden oldalán kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, az újhagymát és a fokhagymát, 2-3 percig kevergetve pároljuk, majd meghintjük a pirospaprikával és a tárkonnyal, felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, ha felforrt, közepes lángont kb. 30 percig főzzük közepes lángon, majd hozzáadjuk a gombát is, és még 10 percet főzzük.

A habaráshoz a tojássárgáját a tejszínnel és a mustárral kikeverjük, egy merőkanállal hozzáadunk a forró levesből, elkeverjük, és hőkiegyenlítéssel, folyamatos keverés mellett a leveshez öntjük, és takarékra véve még forráspontig melegítjük, közben a finomra vágott petrezselyemmel, a citrom levével és egy pici cukorral beállítjuk az ízeit.

A főtt tojásokat felkockázzuk, és tányérokba elosztjuk, rámerjük a levest, és ízlés szerint csilivel vagy csípős paprikával tálaljuk, pluszben még egy kis citromot kínálhatunk mellé.