Sokan komoly fogadalmakat tesznek újévkor, aztán pár nap után feladják. Nem csoda, mert egy egész évre nagy változásokat, lemondásokat, új szokásokat bevállalni hatalmas vállalás, és ezt már az első napokban érezzük. Sokkal jobb, ha minden hónapra egy apróbb vállalást teszünk, ezeket pedig végig is tudjuk vinni az éven. Sokkal hatékonyabb, élhetőbb és kivitelezhetőbb!

Nem az év első napjain kell megváltanunk a világot és jobbá tennünk, ahogy a magunk életét sem egy csapásra tudjuk megváltoztatni. Ha egyszerre akarunk egészségesebbek lenni, lefogyni, sportolni, spórolni, cigiről leszokni és környezettudatosabbak lenni, mindent egyszerre átalakítani, az valószínűleg túl nagy vállalás, ráadásul beláthatatlan hosszú is az az egy év, és szinte kizárt, hogy működjön. Sokkal inkább esélyünk van viszont rá, ha havi vállalásokat teszünk, apróbb lépésekben, de következetesen alakítunk a szokásainkon.

Harminc nap belátható, bármit is tűzünk ki célként magunk elé, és apránként, de biztosan haladhatunk, akár minden hónapban egy-egy apróbb, új dolgot bevállalva, amit teljesíteni is tudunk. A 30 napos vállalásban az is jó, hogy ennyi idő nemcsak tartható, de kiderül az is, mennyire hasznos vagy jó az a számunkra, megtartjuk vagy változtatunk rajta, de akár tovább is gondolhatjuk, vagy építhetünk rá egy újabb változtatást.

Ha az év eleji fogadalmakat így elaprózzuk, egész biztosan nem adjuk fel az első hét végére, és ha egy hónapig tudjuk tartani, akkor könnyen rutinná is válhat a változtatás. A havi vállalásainkat akár előre is megtervezhetjük, rákészülhetünk és felírhatjuk magunknak, a fokozatos ráhangolódás is segíthet a kitartásban. Hogy ki mit vállal, azt mindenkinek magának kell kitalálnia, mi csak néhány tippet adunk, amivel egészségesebb, környezettudatosabb mindennapokat teremthetünk magunknak:

  • hetente egy húsmentes napot tartunk
  • közvetlenül az étkezés után mindent elmosogatunk
  • nem használunk liftet, hanem lépcsőzünk
  • megtervezzük a heti menüt előre
  • minden nap eszünk salátát
  • kevesebb cukrot eszünk - vagy 30 napra teljesen lemondunk róla
  • kevesebb hulladékot termelünk, megpróbálunk műanyag zacskók helyett textilzsákokkal vásárolni
  • minden nap 8 órát alszunk
  • nem dobunk ki ételt, úgy tervezünk, hogy mindent maximálisan felhasználjunk
  • egészséges reggelivel indítjuk a napot

Minden nap legyünk kicsit tudatosabbak, és hónapról hónapra fejlődjünk - év végére hatalmas lesz a változás, és észrevétlenül napi rutin lesz az, ami ma még kihívásnak tűnhet!