A rizottó laktató és melengető, csupán néhány egyszerű alapanyaggal készülő istenien krémes fogás, amit többnyire tejszín, mascarpone, vaj vagy parmezán gazdagít, de bőven lefaragható ezekből a krémesítő és kalóriagazdag alapanyagokból, és akár teljesen vegán változatban is elkészíthető, de mindenképpen diétásabban - ha sütőtökel készítjük.

Ha laktató, kényeztető és melengető fogásra vágyunk, akkor a krémes rizottó az egyik legjobb választás, ha a klasszkusnál alakbarátabb változatra, akkor a sütőtökös rizottó. A zsírosabb alapanyagok nagyon jól kiválthatóak a krémesre sült sütőtökkel, amit egy kis tejjel összeturmixolva tökéletesen pótolható a selymesítő sajt, krémsajt vagy tejszín, és növényi tejjel is működik, így vegánoknak is nagyon jó megoldás lehet.

Azért szuper ez a recept, mert az alap vegán változatban is nagyon finom, tálaláskor pedig mindenki személyre szabva továbbgondolhatja - vegetáriánusok adhatnak hozzá reszelt parmezánt, a húsímádók pedig megszórhatják pirított baconnel - így mindenkinek kedvére lehet ez a kiadós és melengető egytálétel!

Sütőtökös rizottó nagyon krémesen

Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 25 dkg rizottó rizs - Arborio pl.
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 5 dl alaplé - vagy víz + bio leveskocka
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • néhány levél zsálya
  • 5 dl tej - növényi is lehet
  • kevés olívaolaj
  • só, bors
  • kevés parmezán a tálaláshoz - opcionális

Elkészítés: A sütőtököt megtisztítjuk, 1 centis kockákra vágjuk, tepsire tesszük, sózzuk, kis olívaolajjal meglocsoljuk, összeforgatjuk, és 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt puhára sütjük.

Közben a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Az alaplevet felforrósítju és melegen tartjuk, ha vizet használunk, azt is felforraljuk, belemorzsoljuk a leveskockát, és melegen tartjuk. A teejt is felmelegítjük.

Egy lábasban 2 evőkanál olívaolajon üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a rizst és a fokhagymát, kevergetve 2-3 percig pároljuk, amíg a rizsszemek kicsit üvegesek lesznek, majd felöntjük a borral, és kevergetve hagyjuk elpárologni. Hozzáadjuk a kakukkfüvet és a rozmatingot, ezután merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet, mindig megvárva, amíg beszívja a rizs a nedvességet, sűrűn megkeverve, így a rizsből kioldódó keményítő egyre krémesebbé teszi az ételt, közben sózzuk, borsozzuk, ha elfogyott, akkor a meleg tej felével folytatjuk.

A megsült sütőtök felét a maradék tejjel botmixerrel pépesítjük, és a majdnem kész rizshez adjuk, kevergetve még pár percig főzzük, majd a tűzről levéve és fedővel lefedve 5 percet hagyjuk pihenni.

A féretett sült sütőtökkel és friss - vagy akár kevés olívaolajon megpirított - zsályalevéllel tálaljuk. Nem vegánok egy kis permezánt reszelhetnek rá tálaláskor...