Kevés halat eszünk, pedig egészséges és fontos fehérjeforrás, és igazán izgalmasan és változatosan készíthető. Ha fagyasztott tőkehalat választunk, akkor ahhoz jó áron bárhol hozzájuthatunk, sovány és gyorsan elkészül - mutatunk is hozzá ötletként egy nagyon finom és egyszerű brazil levest.

Szeretünk inspirálódni a nemzetközi gasztronómiából, mert színesíti a repertoárunkat, a tengeri halakat illetően pedig kifejezetten ajánlott olyan népektől lesni el ételeket, akik tengerparttal rendelkeznek, hiszen ők jól ismerik ezt a fehérjedús és nagyon egészséges alapanyagot. Bár a brazil konyha nálunk nem olyan ismert, mint a mexikói, nekik is vannak olyan egyszerű, de nagyszerű ételeik, amelyeket itthon is könnyűszerrel elkészíthetünk, mert nem kell hozzá különlegesebb vagy nehezen beszerezhető alapanyag.

A moqueca (ejtsd: mokéká), vagyis a brazilok hallevese is ilyen, nagyon egyszerű és ízletes, húsos kaliforniai paprikával, paradicsommal, hagymával, fokhagymával, citrommal, korianderrel, valamint kókusztejjel készül, az alapanyagokat pedig egymásra rétegezve, kevergetés nélkül kell összefőzni. A leggyakrabban tőkehallal készítik, de ünnepibb alkalmakra kagylóval vagy garnélával is gazdagítják a levest, és párolt rizzsel együtt tálalják, egy kis extra citromot és koriandert kínálva mellé.

Brazil halleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg tőkehalfilé
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy kaliforniai paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 citrom
  • 1,5 dl kókuszkrém
  • 1 csokor koriander
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: Ha fagyasztott halfilét használunk, akkor hagyjuk kiengedni, a nedvességet leitatjuk róla, 3-4 darabba vágjuk, és egy tálba tesszük. Megsózzuk, ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, összeforgatjuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

Közben a többi alapanyagot előkészítjük: az egyik hagymát finomra kockázzuk, a másikat felkarikázzuk a paradicsomokkal együtt, a kaliforniai paprikát pedig kicsumázzuk és felkockázzuk, a koriandert finomra vágjuk.

Egy lábasban felforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a felaprított hagymát, üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a halat a páclével együtt. Ezután rárétegezzük a paradicsom- és hagymaszeelteket, valamint a felkockázott kaliforniai paprikát, meghintjük a pirospaprikával, sóval, borssal és a koriander felével, felöntjük a kókuszkrémmel és annyi vízzel, hogy épp ellepje, és fedő alatt, közepes lángon 20 perc alatt megfőzzük kevergetés nélkül.

Azonnal tálalhatjuk a maradék korianderrel meghintve - ízlés szerint párolt rizst kínálhatunk mellé, mint a brazilok.