Írd be, mit keresel:

Moqueca, a kókusztejes brazil halleves

Kevés halat eszünk, pedig egészséges és fontos fehérjeforrás, és igazán izgalmasan és változatosan készíthető. Ha fagyasztott tőkehalat választunk, akkor ahhoz jó áron bárhol hozzájuthatunk, sovány és gyorsan elkészül - mutatunk is hozzá ötletként egy nagyon finom és egyszerű brazil levest.

Cookta - 2024.01.07.
Moqueca, a kókusztejes brazil halleves

Szeretünk inspirálódni a nemzetközi gasztronómiából, mert színesíti a repertoárunkat, a tengeri halakat illetően pedig kifejezetten ajánlott olyan népektől lesni el ételeket, akik tengerparttal rendelkeznek, hiszen ők jól ismerik ezt a fehérjedús és nagyon egészséges alapanyagot. Bár a brazil konyha nálunk nem olyan ismert, mint a mexikói, nekik is vannak olyan egyszerű, de nagyszerű ételeik, amelyeket itthon is könnyűszerrel elkészíthetünk, mert nem kell hozzá különlegesebb vagy nehezen beszerezhető alapanyag.

A moqueca (ejtsd: mokéká), vagyis a brazilok hallevese is ilyen, nagyon egyszerű és ízletes, húsos kaliforniai paprikával, paradicsommal, hagymával, fokhagymával, citrommal, korianderrel, valamint kókusztejjel készül, az alapanyagokat pedig egymásra rétegezve, kevergetés nélkül kell összefőzni. A leggyakrabban tőkehallal készítik, de ünnepibb alkalmakra kagylóval vagy garnélával is gazdagítják a levest, és párolt rizzsel együtt tálalják, egy kis extra citromot és koriandert kínálva mellé.

Brazil halleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg tőkehalfilé
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy kaliforniai paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 citrom
  • 1,5 dl kókuszkrém
  • 1 csokor koriander
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: Ha fagyasztott halfilét használunk, akkor hagyjuk kiengedni, a nedvességet leitatjuk róla, 3-4 darabba vágjuk, és egy tálba tesszük. Megsózzuk, ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, összeforgatjuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

Közben a többi alapanyagot előkészítjük: az egyik hagymát finomra kockázzuk, a másikat felkarikázzuk a paradicsomokkal együtt, a kaliforniai paprikát pedig kicsumázzuk és felkockázzuk, a koriandert finomra vágjuk.

Egy lábasban felforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a felaprított hagymát, üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a halat a páclével együtt. Ezután rárétegezzük a paradicsom- és hagymaszeleteket, valamint a felkockázott kaliforniai paprikát, meghintjük a pirospaprikával, sóval, borssal és a koriander felével, felöntjük a kókuszkrémmel és annyi vízzel, hogy épp ellepje, és fedő alatt, közepes lángon 20 perc alatt megfőzzük kevergetés nélkül.

Azonnal tálalhatjuk a maradék korianderrel meghintve – ízlés szerint párolt rizst kínálhatunk mellé, mint a brazilok.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.