Írd be, mit keresel:

Fahéjas csiga okosabban, vegán változatban

Valószínűleg nincs olyan ember széles e világon, aki ne szeretné a jóféle házi kelt tésztát, de sokan bonyolultnak gondolják, és nem állnak neki. Ez a fahéjas csiga a bizonyság rá, hogy nagyon egyszerűen elkészíthető, gép sem kell hozzá, kézzel egy tálban gyorsan összeállítható, ráadásul kicsit egészségesebb is - tönkölybúzaliszttel, barna cukorral és növényi tejjel készül, így laktózmentes és vegán is, foszlós és nagyon finom!

Cookta - 2024.01.08.
Fahéjas csiga okosabban, vegán változatban

Tojás, vaj és tej nélkül készül, de nagyon könnyű, jó állagú ez a fahéjas csiga, ami csak növényi alapanyaggal készül, a tésztája könnyen kezelhető, puha és ruganyos, egyáltalán nem ragacsos, és egy keverőtálban kézzel pár perc alatt kidolgozható. Van benne élesztő és sütőpor is, ettől sütés közbe még jobban megemelkedik, és finom foszlós lesz, de azért a kelesztési időt is érdemes betartani.

A tönkölyliszttel, kókuszolajjal és növényi tejjel készülő tésztát természetesen nemcsak fahéjas cukorral lehet megtölteni, kakaósan vagy darált dióval, mogyoróval vagy akár mogyorókrémmel is lehet, ki mivel kedveli. Ez egy kisebb adag, 10-12 apróbb csigához elegendő, és ha igazi kényeztetést szeretnénk, ne hagyjuk el a tetejéről az édes mázat – de ha spórolnánk a cukorral, akkor azért anélkül is finom.

Vegán fahéjas csiga

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1,25 dl mandulatej – vagy más növényi tej
  • 1 csomag instant élesztő (7g)
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 5 dkg + 1 evőkanál barna cukor
  • 25 dkg tönkölybúzaliszt
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 6 cl olvasztott kókuszzsír

A töltelékhez:

  • kevés mandulatej
  • 5 dkg barna cukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj

A tetejére:

  • 12 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál mandulatej

Elkészítés: A tésztához a mandulatejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk az instant élesztőt és 1 evőkanál barna cukrot, és félretesszük 10 percre, amíg beindul az élesztő. Közben a száraz alapanyagokat – a lisztet, a sütőport, az 5 dkg barnacukrot – egy tálban összekeverjük, a kókuszzsírt megolvasztjuk. A felfutott élesztős tejhez adjuk a vaníliát és az olvasztott kókuszolajat, elkeverjük, majd a száraz keverékhez öntjük, és először fakanállal, majd kézzel összedolgozzuk, amíg ruganyos tésztává összeáll. Gombóccá formázzuk, letakarjuk, és langyos helyen 35-40 percet kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk, majd kb. fél centi vékony, kb. 20×35 centis téglalappá nyújtjuk. Lekenjük mandulatejjel, egyenletesen meghintjük barna cukor és fahéj keverékével, majd szorosan feltekerjük. 10-12 egyforma csigára vágjuk, és sütőpapírral bélelt sütőtálba vagy tepsibe rakosgatjuk őket egymástól kicsit távolabb, de akár tapadásmentes muffinformába is tehetjük, és langyos helyen, letakarva még 30 percet kelesztjük.

A megkelt csigákat lekenjük kevés mandulatejjel, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 25 perc alatt megsütjük.

Közben a mázhoz a porcukrot pár evőkanál mandulatejjel folyós, de sűrűbb állagúra kikeverjük. Ha megsültek a csigák, evőkanálnyi mázat locsolunk mindegyikre, és hagyjuk legalább langyosra hűlni, mielőtt megkóstolnánk vagy tálalnánk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.