Ki ne szeretné az egyszerű és gyorsan összedobható sütiket, főleg akkor, ha csokis? Ez a változat ráadásul vegán is, csak növényi alapanyagokkal készül, alapja a banán, aminek köszönhetően kevesebb cukor és zsiradék kell bele, és pár perc munkával összeállítható!

A túlságosan érett, már pöttyös és barnuló banán kevéssé étvágygerjesztő, de ehhez az isteni sütihez pont ilyenre van szükség - minél érettebb, annál édesebb, és ebben a csokis finomságban teljesen el fog tűnni, csak egy kis illat marad belőle, illetve a süti puha és szaftos textúráját adja. A tészta 5 perc alatt összeállítható, ha van egy botturmixunk vagy sima turmixgépünk, de a banán akár villával is pépesre összetörhető.

A kakaóval gazdagított banános tésztába és a tetejére most csokicsepp került, de akár durvára vágott dió, mogyoró, mandula, kókuszreszelék is használható helyette, vagy aszalt gyümölcsökkel is tovább turbózható...

Vegán banános-csokis süti

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 3 érett banán
  • 2,5 dkg kókuszzsír
  • 2,5 dl növényi tej
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • maréknyi csokicsepp vagy aprított étcsokoládé

Elkészítés: A száraz alapanyagokat - a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a kakaóport - egy tálban elvegyítjük. A banánokat egy másik tálba tördeljük, hozzáadjuk a megolvasztott kókuszzsírt, a tejet és a vaníliát, és botmixerrel simára turmixoljuk, majd a barna cukrot is hozzáadva még mixelünk rajta egyet - ezt a műveletet turmixgépben is elvégezhetjük.

A két keveréket összeöntjük, és simára kikeverjük, beleforgatjuk a csokicseppek felét, majd egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe vagy sütőtálba öntjük, elsimítjuk, megszórjuk a maradék csokival, és 175 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 25 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, és ízlés szerint kockára vágva vagy szeletelve tálaljuk.