Puha, illatos, fantasztikusan finom ez a banánkenyér, ami hozzáadott cukor nélkül, csak növényi alapanyagokkal, vegán változatban készül, hosszan friss marad, és nagyon egyszerűen elkészíthető, tökéletes reggelire vagy uzsonnára. Csokidarabokkal és mogyoróval gazdagítva ellenállhatatlan!

A banánkenyér remek módja a kicsit túlérett, már nem annyira csábító banánok felhasználásának - a pöttyösödő, barnuló banánok jó édesek, és egy kis puha datolyával kiegészítve elég édességet adnak, így teljesen elhagyható a cukor vagy más édesítő a tésztából. A legjobb hozzá a Medjool fajta, ami nagy és puha, ez egyre több helyen beszerezhető szupermarketekben is egész jó áron, de az egyszerűbb, szárazabb, aszalt datolyát is használhatjuk, csak akkor érdemes fél órára meleg vízbe áztatni felhasználás előtt.

Ebben a vegán változatban a zsiradékot mogyoróvaj, a tojást pedig natúr almapüré adja, ez utóbbi a német üzletláncokban kapható, de házilag is elkészíthető kevés vízben megfőzött, majd pürésített almával. A tészta könnyű és puha állagú, önmagában is finom és illatos, de ha igazán jót akarunk, érdemes egy kicsit gazdagítani -  egy kis étcsokival és mogyoróval például mennyei, de dió, aszalt gyümölcs, mazsola is megteszi.

Mogyorós-csokis banánkenyér - vegán változat

Hozzávalók:

  • 3 közepes érett banán
  • 25 dkg liszt - fele sima, fele teljes kiőrlésű
  • 1,5 dl növényi tej
  • 4 nagy és puha datolya - Medjool fajta, vagy 7-8 kisebb
  • 3 evőkanál almapüré
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • kevés reszelt szerecsendió
  • 5 dkg mogyoró
  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A száraz alapanyagokat - a liszteket, a sütőport, a szódabikarbónát és a reszelt szerecsendiót egy tálban összekeverjük. A datolyát kimagozzuk, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a tejet, a vaníliát és a mogyoróvajat, és simára mixeljük, majd beletördeljük a banánokat, hozzáadjuk az almapürét, és ezzel is összeturmixoljuk, míg teljesen sima lesz. A lisztes keverékhez öntjük, és egy spatulával összekeverjük.

A mogyorót és az étcsokoládét durvára aprítjuk, a felét beleforgatjuk a tésztába, majd az egészet olajjal kikent kenyér- vagy téglaformába öntjük, elsimítjuk, és a tetejét megszórjuk a maradék csokival és mogyoróval.

170 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 55-60 perc alatt megsütjük, félidőben alufóliát teríthetünk rá lazán, hogy ne piruljon túl a teteje. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.