Hosszú évekig elképzelhetetlen volt a vasárnap rántott hús nélkül, aztán egy idő után már kezdett unalmassá válni... De gondolom, ez nemcsak nálunk van így. Ekkor úgy gondoltam, hogy miért is ne lehetne változtatni, szakítani a hagyományokkal, és mint például most, darált húsból egy finom húsgolyót készíteni.

Persze a húsgombóc magában azért kissé száraz és unalmas lenne, így az elősütött húst egy citromos-mustáros szószban főztem készre. Pikáns, omlós, szaftos, különleges, de nagyon egyszerű, nekünk nagyon ízlett.

Természetesen a köret sem a megszokott rizs vagy éppen krumpli, hanem egy szintén nem hagyományos édes, hanem egy sós-mákos metélt. Tudom, elsőre furcsának tűnhet, de nem darált, hanem egész és előre kcsit megpirított mákkal készül, izgalmasan roppan a szájban, és nagyon jól passzol a szaftos-szószos húsgolyókhoz.

Forrás:
Kard Éva

Citromos-mustáros húsgolyó mákos metélttel

Hozzávalók:
A húsgolyóhoz:

  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 1 kávéskanál őrölt köménymag
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt fehérbors
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 dl étolaj a sütéshez

A citromos-mustáros szószhoz:

  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • 2 db húsleveskocka
  • 2 dl víz
  • 3 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál dijoni magos mustár
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál olaj

A mákos metélthez:

  • 30 dkg széles metélt
  • 2 evőkanál mák
  • csipet só
  • 1 evőkanál olaj
  • csipet só
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés: A húsgolyókhoz a vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A petrezselyemzöldet csipkedjük le a száráról, alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd szintén vágjuk fel apróra. A darált húshoz adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, petrezselyemzöldet és a tojást, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az őrölt köménnyel, és gyúrjuk alaposan össze. Ezután nedves kézzel formázzunk kisebb golyókat a masszából, majd hempergessük meg a kukoricalisztben.

Az olajat hevítsük fel, majd óvatosan helyezzük bele a húsgolyókat, és mérsékelt lángon, többször átfordítva pár perc alatt süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból.

Az olajat kanalazzuk egy serpenyőbe, tegyük bele az előzőleg megsütött húsgolyókat, majd öntsük fel a vízzel, morzsoljuk bele a húsleveskockát, és főzzük pár percig. Ezután adjuk hozzá a mustárt, a mézet, a főzőtejszínt, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy a szósz kissé besűrűsödjön. Citromlevet ízlés szerint adjunk hozzá.

A körethez a mákot tegyük egy teflon serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg. Amikor a mák megpörkölődött, rögtön öntsük át egy tányérra, majd hűtsük ki - mindenképpen öntsük ki a forró serpenyőből, mert különben meg fog égni, és keserű lesz.

A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, majd hideg vízzel öblítsük le, és alaposan csepegtessük le. Én házi tésztát gyúrtam, de ízlés szerint bolti tésztát is használhatunk.

Egy edényben melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett tésztát, majd szórjuk meg egy csipet sóval és a pörkölt mákkal, majd keverjük, forgassuk össze, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor helyezzük tányérra a tésztát és a húsgolyókat, majd locsoljuk meg a citromos-mustáros szósszal, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva