Írd be, mit keresel:

Mexikói fűszeres rizs – dobjuk fel az unalmas köretet!

A rizs remek köret, kiadós, szapora és olcsó, de ha gyakran készítjük, könnyen unalmassá válik. Viszont nagyon nagy előnye, hogy változatosan variálható, és pár egyszerű alapanyaggal új karaktert adhatunk neki. A mexikói paradicsomos, fűszeres változat köretként is nagyon izgalmas, de könnyen egészséges egytálétellé is alakíthatjuk.

Cookta - 2024.01.13.
Mexikói fűszeres rizs – dobjuk fel az unalmas köretet!

Nemcsak ízletesebb és izgalmasabb a mexikói „piros” rizs, mint a sokszor kissé unalmas sima rizs, de egészségesebb is, mivel zöldséggel kicsit felturbózva készül. Az egyszerű paradicsomos változat köretként is nagyon jól működik, de főtt babbal, kukoricával, esetleg avokádóval tálalva vegán főételnek is ideális, ha van maradék belőle, akkor az salátaalapnak is tökéletes párolt vagy nyers zöldségekkel kiegészítve.

A paradicsom mellett érdemes belereszelni egy kis sárgarépát, plusz rostot és vitamint csempészhetünk így bele, de akár zellert, apróra vágott húsos paprikát, borsót, zöldbabot is tehetünk bele – nem sokkal több munka így ízesítve készíteni a rizst, de egészen más ízélmény!

Mexikói fűszeres rizs

Hozzávalók:

  • 1 bögre basmati rizs (1 bögre = 2,5 dl)
  • 2 bögre víz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 szál sárgarépa
  • 3 evőkanál passzírozott paradicsom
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • csili ízlés szerint
  • 1 bio leveskocka
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés: A répát és a fokhagymát megtisztítjuk, finom reszelőn lereszeljük, a paradicsomot apróra kockázzuk.

Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta a rizst, hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsomot és a répát, és kevergetve 2-3 percet pároljuk, meghintjük a római köménnyel és hozzáadva a passzírozott paradicsomot, valamint ízlés szerint őrölt csilit alaposan átkeverjük. Felöntjük a vízzel, belemorzsoljuk a leveskockát, sózzuk, és közepes lángon, időnként megkeverve 10 percet főzzük, majd fedő alatt, a tűzről elvéve még 10 percet hagyjuk pihenni, hogy a saját gőzében teljesen megpuhuljon.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.