A mákot leggyakrabban darálva használjuk, de egészben is nagyon finom, és egészen más ízvilága és állaga van így. Roppanós és nagyon izgalmas, még egy egyszerű muffint is különlegesebbé tehetünk, ha megtöltjük valamilyen dzsemmel, és a tetejére egész mákot szórunk.

A muffint sokan lenézik, mondván, hogy túl egyszerű és unalmas, de mi másképp vagyunk ezzel: a muffin egy praktikus forma, aminek köszönhetően gyorsabban és biztosabban átsül a tészta, ráadásul praktikus is, mert már eleve ki van porciózva, ideális reggelire, uzsonnára, bulira, vagy akár magunkkal vinni piknikre vagy vendégségbe, és nagyon változatosan készíthető.

Ez egy nagyon egyszerű és gyors változat, ami joghurtos és narancsleves kevert tésztával készül, könnyű és puha, alaptésztaként is szuperül működik, egy kis egész mákkal meghintve, dzsemmel a belsejében pedig egészen mesés. Használhatunk hozzá meggy-, áfonya-, barack- vagy eperdzsemet is, de érdemes kipróbálni savanykás kökénylekvárral is, isteni!

Bögrés muffin mákkal és lekvárral

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 bögre porcukor (1 bögre = 2,5 dl)
  • fél bögre görög joghurt
  • fél bögre narancslé
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 bögre liszt
  • fél csomag sütőpor
  • kevés dzsem ízlés szerint
  • 1-2 evőkanál egész mák

Elkészítés: A lisztet, a sütőport és egy csipet sót egy tálban elvegyítünk. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, és a porcukorral jó habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a vaníliát, majd további keverés mellett a narancslevet is. Ha sima és krémes, hozzáadjuk a görög joghurtot, ezzel is elkeverjük. Apránként, 3-4 részletben belekeverjük a száraz keveréket, és simára keverjük.

A muffinformákat kikenjük vajjal vagy kibéleljük muffinkapszival, sütőpapírral, és belekanalazzuk a tészta felét, majd mindegyikbe 1-1 teáskanálnyi dzsemet tesszünk, és befedjük a maradék masszával, a tetejét pedig meghintjük a mákkal.

Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük, majd kivéve hagyjuk legalább langyosra hűlni...