Írd be, mit keresel:

Fűszeres lencseragu paradicsommal – kiadós egytálételnek

Újévkor mindig rádöbbenünk, hogy a lencse mennyire zseniális alapanyag - olcsó, kiadós, egészséges és nagyon változatosan készíthető -, és ezt jó is fejben tartani és rendszeresebben készíteni, nemcsak az év első napján. Most egy kevésbé megszokott, fűszeres változatot mutatunk, ami tökéletes melengető egytálételnek.

Cookta - 2024.01.15.
Fűszeres lencseragu paradicsommal – kiadós egytálételnek

Forró, fűszeres, állagra valahol a leves és a főzelék között van ez a laktató lencsés egytál, amit paradicsom és petrezselyem tesz frissé – nincs benne se rántás, se habarás, így könnyebb, mint hagyományosan készítve.

Jó tudni, hogy ha a lencsét előzőleg beáztatjuk, akkor gyorsabban megfő, 20 perc elég is neki a puhulásig, és ha az első főzővizet leöntjük róla, akkor sokkal könnyebben emészthető, és egyáltalán nem okoz puffadást azoknál sem, akik amúgy hajlamosak rá.

Fűszeres lencseragu paradicsommal

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 babérlevél
  • 20 dkg füstölt hús
  • 20 dkg passzírozott paradicsom
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 közepes paradicsom
  • fél csokor petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: A lencsét egy éjszakára vagy legalább 4-5 órára bő, hideg vízbe áztatjuk. Leszűrjük, és friss vízzel felöntve feltesszük főni, forrás után közepesre mérsékeljük a lángot, és 10 percet főzzük, majd leszűrjük.

Közben a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, a füstölt húst felkockázzuk. Egy lábasban az olajat felforrósítjuk, a hagymát rajta üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a füstölt húst, átforgatjuk, majd mehet rá az előfőzött lencse, a passzírozott paradicsom, a mustár, a pirospaprika és a babérlevél, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, alaposan sózzuk és borsozzuk, és fedő alatt, takarékon 30 percet főzzük, hogy jól összeérjenek az ízek.

A főzés vége felé finomra vágjuk a petrezselymet és felkockázzuk a paradicsomot, és beleforgatjuk a fűszeres lencsébe. Azonnal tálalhatjuk, ízlés szerint tejfölt, kenyeret kínálhatunk mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.