Írd be, mit keresel:

5 konyhai hiba, amit szinte mindenki elkövet

A konyhai praktikák, főzési és sütési technikák a legtöbbször hasznosak, de vannak olyanok is, amelyek teljesen feleslegesek és tévesek, sőt akár épp ellenkező hatást váltanak ki, mint amit szeretnénk. Lehet, hogy imádott nagyinktól tanultuk, szakácskönyvben olvastuk vagy főzőműsorból lestük el, mindenesetre nem feltétlenül működnek.

Cookta - 2024.01.16.
5 konyhai hiba, amit szinte mindenki elkövet

1. A tojáshab sóval keményebb lesz

Szinte minden receptben az szerepel, hogy csipet sóval kell keményre verni a tojáshabot, de cukrászok szerint ez teljesen felesleges, kis ízt ad neki a só, ami azután egyenletesen elkeveredik a sütemény tésztájában, de só nélkül is kemény hab verhető – és inkább pár csepp citromlé, ecet, valamilyen savas adalék teszi tartósabban keménnyé a habot.

2. Olaj a tészta főzővizébe

Sokan tesznek a tészta főzővizébe olajat, hogy ne tapadjon össze, de ez teljesen felesleges pazarlás – elég időnként megkeverni menet közben a tésztát, majd leszűrés után a lehető leggyorsabban összeforgatni a szósszal, ha pedig köretként használnánk, akkor most adjunk hozzá kevés olívaolajat.

3. Frissen tálalt sült hús

A frissen sült hús egyszerű és gyors, éhesek is vagyunk, így azonnal tálaljuk, pedig sokkal jobban járunk, ha 10 percet fóliával letakarva pihentetjük, mielőtt tálalnánk, felvágnánk. Ha azonnal tálaljuk, a szaftja, a leve kicsorog, ha kicsit pihentetjük, a forróság után a rostok kicsit ellazulnak, és a nedvek egyenletesen elrendeződnek a húsban, és sokkal omlósabb, puhább, zamatosabb lesz!

4. Óvatosan a zöldfűszerekkel!

A fűszereket leggyakrabban a főzés elején adjuk az ételhez, hogy minél jobban összesimuljanak az ízek, de a zöldfűszerek érzékeny terület. Vannak, amelyek jól bírják a hőt, mások teljesen elvesztik aromáikat hő hatására. A babérlevél, a kakukkfű, a rozmaring vagy a majoranna például mehet az ételbe főzés közben, de a bazsalikom, a petrezselyem, a koriander, a snidling csak a legvégén kerüljön bele, mert elillan az aromájuk!

5. Karamellkrém maceramentesen

A karamellkrém karamellizált cukor és tejszín keveréke, aminél mindig a legkényesebb rész a tejszín hozzákeverése. A hideg tejszíntől a forró karamell összeugrik, és rémálom az a pár perc, amíg sikerül a lehetetlen állagú cukortömböt és a tejszínt elegyíteni. A megoldás annyira egyszerű: forró tejszínt kell a karamellhez adni, és a kívánt sűrűségig forralni, nincs összeugrás, nincs macera, nincs megégett karamell!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.