Írd be, mit keresel:

Citromos pöfeteg süti illatosan, nagyon omlós tésztával

Általában nem örülünk, ha egy süti megrepedezik, de a pöfeteg süti ez alól kivétel, neki ugyanis éppen ez a védjegye. Kívül finoman roppanós, belül puha, és minél ráncosabb és töredezettebb, annál csábítóbb. Most citromos változatban készült, egyszerű és gyorsan megvan, és hosszan friss marad, ha el nem tűnik azonnal.

Cookta - 2024.01.16.
Citromos pöfeteg süti illatosan, nagyon omlós tésztával

Friss, üde, nem túl édes, a szájban szinte szétolvad ez a nagyon finom aprósüti, a benne lévő vajnak köszönhetően nagyon omlós. Pofonegyszerű elkészíteni, és a tésztát pihentetni sem kell, így gyors nassolnivalónak is ideális a citromos pöfeteg süti. A tésztába a citrom mellett egy kis kurkuma is került, ami nemcsak színt ad ennek az omlós keksznek, de az ízét is teltebbé teszi.

Arra figyeljünk készítéskor, hogy a citrom méretétől függően változhat a tészta állaga, egy kis liszttel még pótoljuk, ha túl ragacsos lenne, de amúgy puhának, jól formázhatónak kell lennie. A másik fontos tudnivaló, hogy nem szabad túlsütni, 170 fokon 12-13 perc elég neki, és ha kivételkor még egy kicsit lágynak tűnik is, ne süssük tovább, mert hűlés közben kicsit még keményedik, és így nyeri el tökéletes puha-omlós, kívül roppanós állagát.

Citromos pöfeteg süti

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12,5 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • porcukor a beforgatáshoz

Elkészítés: A tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott vajjal egy keverőtálba tesszük, és kézi habverővel alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és kifacsart, átszűrt levét, valamint a kurkumát, ezzel is elkeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és összedolgozzuk. Ha szükséges, lisztet még adhatunk hozzá, a narancs méretétől függően ez változhat, de lágyabb, jól formázható tésztát kell kapnunk.

Diónyi, kb. 25 gombócot formázunk belőle, meghempergetjük porcukorban, és sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk. 170 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 12-13 percig sütjük. Ilyenkor még puhának tűnhetnek, de kihűlés közben megszilárdulnak, így lesz belül puha, kívül finoman roppanós a sütike.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.