Nálunk nagy keletje van a különféle kekszeknek, amikre rá lehet járni, ha egy kis édes nassolnivalóra vágyunk, és a délutáni kávé mellől is elmaradhatatlan a jóféle omlós aprósüti. Ez a kókuszos változat egyszerű és nagyon finom, a tésztája puha és omlós, száraz, hűvös helyen hosszabb ideig is eltarthatjuk.

A kókuszos sütemények, kekszek kedvelőinek csakis ajánlani tudom ezt a finom puha, és egyben omlós kekszet, akár ünnepi alkalmakra, vagy csak ha éppen nassolni támad kedvünk. Én kihűlés után olvasztott csokival csorgattam meg a kekszeket, de akár félig meg is márthatjuk a csokiban, vagy akár megtöltve, kettesével össze is ragaszthatjuk.

Forrás:
Kard Éva

Egyszerű és gyorsan elkészíthető, hűvös, száraz helyen hosszabb ideig eltartható ez a finom omlós keksz, így érdemes rögtön dupla adaggal kezdeni, mert nálunk legalábbis egykettőre elfogyott...

Forrás:
Kard Éva

Duplán kókuszos keksz

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

  • 15 dkg liszt
  • 6 dkg kókuszreszelék + 1 evőkanál a szóráshoz
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál sütőpor (púpozott)
  • csipet só
  • 6 dkg margarin
  • 1 db tojássárga (nagy)
  • 0,5 dl hideg tej + a lekenéshez
  • 2-3 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A liszthez adjuk hozzá a kókuszreszelékek, a porcukrot és a vaníliás cukrot, a sütőport, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót, majd keverjük alaposan össze. Adjuk hozzá a hideg, felkockázott margarint, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tojássárgát és a hideg tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután csomagoljuk be frissentartó fóliába, majd tegyük be 30 percre a hűtőbe.

Amikor a tészta lehűlt, vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, és szúrjuk ki ízlés szerinti kiszúróval.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a tésztakorongokat. Vékonyan kenjük le hideg tejjel, majd szórjuk meg kókuszreszelékkel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 12-15 perc alatt süssük világos zsemleszínűre. Én légkeverésnél 160 fokon 12 percig sütöttem.

A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A csokoládét tördeljük egy tálkába, majd a mikróban olvasszuk fel. Ezután ízlés szerint csorgassuk a teljesen kihűlt keksz tetejére, majd hagyjuk megdermedni.

Forrás:
Kard Éva