Írd be, mit keresel:

Kókuszos piskótatekercs istenien, friss málnadzsemmel

A piskótatekercs az egyik legegyszerűbb desszert, ráadásul igazán házias, és mindenkiben gyerekkori, nagyi-féle emlékeket idéz. Uzsonnára egy tea vagy kávé mellé tökéletes, ráadásul kicsit meg is bolondítható - ez a változat kókuszos piskótával és friss málnadzsemmel készült.

Cookta - 2024.01.18.
Kókuszos piskótatekercs istenien, friss málnadzsemmel

A kókusz és a málna hihetetlenül jól passzolnak egymáshoz, elsőre nem is gondolnánk, de vannak olyan párosok, amelyeknek a frigye az égben köttetett, és ez a két alapanyag pont ilyen, és egészen új szintre emeli ezt a klasszikus süteményt. A kókusz a pikótába kerül, a málna pedig töltelék lesz – és nem, nem bolondultunk meg, januárban természetesen nem friss, hanem sokkal jobb áron beszerezhető fagyasztott málnával készülhet, így is nagyon finom, és kevesebb cukor kell hozzá, mint amennyi mondjuk egy kész dzsemben van, és a feléből még öntet is készíthető a piskótatekercs mellé, tálaláshoz.

A piskótasütéstől sokan tartanak, pedig nem kell, ráadásul ez egy pofonegyszerű recept, elfelejteni se lehet: ahány tojás, annyi evőkanál víz, és ugyanennyi liszt és cukor, és igazából csak 3 dologra kell figyelni:

  1. a tojássárgákákat a cukorral és vízzel jó habosra, levegősre, szinte fehérre kell verni
  2. a piskótatésztát először csak 2-3evőkanálnyi habbal érdemes fellazítani, majd óvatosan, finoman beleforgatni a tojáshabot, hogy minél kevésbé törjön
  3. nem szabad túlsütni, mert akkor száraz lesz és könnyen töredezik, reped

Piskótatekercsre fel – isteni, és tényleg nagyon egyszerű!

Kókuszos piskótatekercs friss málnadzsemmel

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 4 nagyobb tojás
  • 4 evőkanál víz
  • 4 púpozott evőkanál cukor
  • 4 púpozott evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • csipet só

A málnadzsemhez:

  • 40 dkg fagyasztott málna
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • fél citrom héja és leve

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét elektromos habverővel kemény habbá verjük. A tojássárgákhoz adjuk a vízet és a cukrot, kifehéredésik habosítjuk, egész könnyűre és krémesre, hozzáadjuk a lisztet és a kókuszreszeléket, és ezekkel is simára keverjük. Fellazítjuk 2-3 evőkanál tojáshabbal, majd a többi habot is óvatosan beleforgatjuk.

Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, a piskótatésztát ráöntjk, elsimítjuk, és 170 fokos sütőben, légkeverés mellett 12 perc alatt mgsütjük. A sütőből kivéve a sütőpapír segítségével munkafelületre borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a papírt megfordítva, a piskótalapot rátéve óvatosan felkerjük, és hagyjuk kihűlni.

Közben a fagyasztott málnát egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a citrom reszelt héját és levét, valamint kb. 1 dl vizet, és tűzre téve hagyjuk felolvadni, majd 4-5 percig forraljuk. A felét kivesszük és félretesszük, a maradékhoz hozzáadjuk az egész kevés hideg vízzel elkevert étkezési keményítőt, és még 2-3 percig kevergetve, sűrűsödésig főzzük, hagyjuk kihűlni.

A kókuszos piskótát óvatosan kiterítjük, megkenjük a friss málnadzsemmel, feltekerjük, és a sütőpapírba tekerve kb. 1 órát pihentetjük, hogy kicsit összeálljon.

Szeletelve tálaljuk, a hígabb málnás öntetet kínálva mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.