A krémsajt az egyik legjobb dolog a világon, ahogy a vele készülő sajttorta is, és erről bizony nehéz lemondani, ha valaki a vegán étrendet választja - akár az egészsége, akár a bolygó, akár az állatok kizsákmányolása miatt. Vegán sajtkrémet és belőle sajttortát készíteni viszont nem is annyira bonyolult, mint elsőre gondolnánk - mutatjuk is!

Sajttorta sajt nélkül lehetetlen kihívásnak tűnik, de nem az! Növényi joghurtból házilag előállítható krémes csoda, csak egy patikában megvásárolható gézlap kell hozzá, valamint egy szűrő, egy tál és 24 óra. A géulappal kébéleljük a szűrőt, beleöntjük a joghurtot, egy tálra tesszük, és a hűtőben hagyjuk kicsöpögni. 24 óra alatt tökéletes lesz az állaga, csak átkeverjük, és édes vagy sós ételekhez is használhatjuk.

A joghurtból a krémsajt kb. a súly felét elveszti, így érdemes 2 nagy pohár (2x500 g) növényi joghurtot használni - nagyon finom, lágy és kényeztetó, és aki nem barátja az Oreónak, más keksszel is elkészítheti!

Oreós sajttorta vegán változatban

Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:

  • 15 dkg Oreo keksz
  • 2 evőkanál kókuszzsír

A krémsajtos töltelékhez:

  • 50 dkg vegán "krémsajt"
  • 10 dkg cukor
  • 2 púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • 15 dkg növényi joghurt
  • 1 citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Elkészítés: A kekszes alaphoz a kókuszzsírt felolvasztjuk, a kekszet összetördeljük, 1/3 részét félretesszük, a többit késes robotgépben finomra őröljük. A kekszmorzsát a kókuszolajjal összekeverjük, és egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma aljába öntjük, ujjbeggyel vagy egy pohár talpával lenyomkodjuk, és hűtőbe tesszük, amíg a "krémsajtos" réteget elkészítjük.

Egy keverőtálba öntjük a joghurtot, az étkezési keményítőt, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, a cukrot és egy csipet sót, összekeverjük. A vegán kérmsajtot keverőtálba tesszük, és elektromos robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a joghurtos keveréket, és még 1,5 percig keverjük, végül beleforgatjuk a félretett kekszdarabkákat.

A kekszes alapra öntjük, elsimítjuk, és 160 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 1 órát sütjük, majd kivéve hagyjuk teljesen  kihűlni, majd a hűtőbe téve legalább 12 órát hagyju dermedni, hogy tökéletes állagát elnyerje. Ez a legnehezebb, de érdemes kivárni!