Pillekönnyű és pihe-puha, laktóz- és gluténmentes a marokkói lukacsos palacsinta, nincs benne tojás, zsiradék sem kell a sütéshez, és nagyon egyszerű elkészíteni. Hihetetlen, de működik, érdemes kipróbálni!

Ezer lyukú palacsintának is nevezik a baghrirt, a marokkóiak egyik nagy kedvencét, könnyű és egészen szivacsos a tésztája, köszönhetően a benne lévő élesztőnek és sütőpornak, vagyis kétféle térfogatnövelő van benne. Klasszikusan liszttel és a búzadarával készül, de gluténmentesen is működik rizsliszt, kukoricaliszt és kukoricadara keverékével.

Fontos a tésztát pihentetni, egyrészt azért, hogy az élesztő kifejthesse hatását, másrészt azért, hogy egy kicsit besűrűsödjön, ami ideális a kicsit vastagabb, de pehelykönnyű, lukacsos palacsintához. Az alábbi videóban jól követhető a baghrir készítése, alatta pedig megtalálhatók a pontos mennyiségek, és a recept részletes leírása.

Objektum doboz

Baghrir - marokkói lukacsos palacsinta gluténmentesen

Hozzávalók kb. 15 palacsintához:

  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg rizsliszt
  • 5 dkg kukoricadara
  • 5 dl langyos víz
  • 1 teáskanál instant élesztő
  • csipet só
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 kávéskanál ecet

Elkészítés: A száraz alapanyagokat - a kukoricalisztet, a rizslisztet, a kukoricadarát, az instant élesztőt, a csipet sót és a vaníliás cukrot - összekeverjük, hozzáöntjük a langyos vizet, és egy kézi habverővel csomómentesre elkeverjük, majd egy botmixerrel selymesre turmixoljuk - minél simább a tészta, annál jobb lesz a tészta. Hozzáadjuk a sütőport és az ecetet, és még egy kicsit tovább mixeljük, majd lefedjük, és szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percet.

A pihentetett, besűrűsödött és kissé megkelt tésztát átkeverjük, és felforrósított, tapadásmentes serpenyőbe merőkanálnyi adagot teszünk belőle. Megvárjuk, míg a teteje egész lukacsos lesz és teljesen átsül - ezt a palacsintát nem kell megfordítani, csak az egyik oldalán kell megsütni -, és egy lapáttal kiemeljük a serpenyőből, a maradék tésztát ugyanígy sütjük meg.

Ízlés szerinti feltéttel tálaljuk - Marokkóban leggyakrabban vajjal és mézzel fogyasztják, de ez teljesen opcionális.