Az olaszok egyik legnagyobb klasszikusa a nálunk ritkán készülő spaghetti alle vongole, vagyis a kagylós spagetti, amit ma már könnyedén elkészíthetünk mi is, hála a fagyasztott és konyhakész formában kapható tengeri kütyüknek. Gyors és nagyon egyszerű, mégis különleges, és egy kis napfényt varázsolhatunk vele a tányérba, ami a téli napokon néha nagyon jól tud esni.

Tengerparti nyaralásokat idéz ez az isteni tészta, amihez csak pár alapanyagra van szükség, és igaz, hogy a lényege, a kagyló egy kicsit különlegesebb, de ma már minden szuper és hiper fagyasztópultjában megtalálható, és ezzel az apró luxussal nyárias és mediterrán ízeket csempészhetünk a szürke napokba.

A fagyasztott kagyló azért is jó, mert már teljesen megvan tisztítva, vagyis konyhakész és azonnal használható, illetve garantáltan friss, ami a kagylónál amúgy veszélyességi faktor, mert ezeket nagyon profin és azonnal feldolgozzák, így biztosra mehetünk. A kagylón és a tésztán pedig csak egy kis fokhagyma, fehérbor, petrezselyem és olívaolaj kell hozzá, aki szereti, egy kis csilivel is felturbózhatja, mégis hihetetlenül aromás fogás, ami ráadásul villámgyorsan is megvan.

Spaghetti alle vongole - kagylós spagetti

Hozzávalók 2 személynek:

  • 20 dkg spagetti
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskáskanál csili - opcionális
  • 30 dkg fagyasztott, konyhakész kagyló
  • 1 dl száraz fehérbor
  • fél csokor petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: A tésztához egy nagyobb lábasban bő vizet tűzre teszünk, ha forr, sózzuk, és beletesszük a spagettit, időnként megkeverve a csomagoláson feltüntetett idő alatt megfőzzük.

Közben egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, beledobjuk a megtisztított és felszeetelt fokhagymát, valamint a csilit, 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral, beletesszük a fagyasztott kagylót, és fedő alatt 4-5 percig főzzük, amíg kinyílnak a kagylók.

A tésztát egy csipesszel a fazékból áttesszük a kagylókhoz, jó, ga egy kis keményítős víz is kerül a mártásba, mert ez kicsit besűríti, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyem felét is, összeforgatjuk, és 1-2 percig még a tűzön tartjuk, hogy a tészta megszívka magát egy kicsit az aromákkal.

Azonnal tálaljuk meghintve a paradék petrezselyemmel, pár csepp olívaolajat még locsolhatunk a tetejére.