Amilyen egyszerű, annyira isteni a sült zabkása, ez a reggelinek vagy egészséges desszertnek is beillő finomság, ami cukor nélkül, érett banánnal készítve is kellően édes és kényeztető, és bármilyen gyümölccsel tovább turbózható.

Majdnem süti, annyira finom, és rém egyszerűen összeállítható ez a csupa rost és nagyon egészséges zabkása, és bár tulajdonképpen nyersen vagy összemelegítve is finom lenne és teljesen fogyasztható, összesütve mégis teljesen más ízélményt ad. Illatos és melengető, a teteje kicsit ropogósra sül, belül szaftos, ami most áfonyával és dióval készült, de más bogyós gyümölccsel és olajos maggal is készítető.

Nincs benne cukor, se zsiradék, növényi tejjel is tökéletesen működik, így diétás, vegán, laktózmentes étrendbe is tökéletesen beilleszthető, és igazi kényeztető reggeli vagy uzsonna hűvösebb napokra, egy kis plusz tejjel meglocsolva újramelegíthető, így akár előző este is elkészíthető...

Sült zabkása banánnal és áfonyával

Hozzávalók:

  • 1 bögre finomabb szemcséjű zabpehely (1 bögre = 2,5 dl)
  • 1 bögre forró víz
  • fél bögre (növényi) tej
  • 2 érett banán
  • 2 marék dió
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 marék fagyasztott áfonya

Elkészítés: A zabpelyhet tálba tesszük, felöntjük a forró vízzel, és félretesszük 10 percre, hogy felpuhuljon és megszívja magát. Közben durvára vágjuk a diót, és villával pépesre törjük az érett banánokat.

A zabpehelyhez adjuk a banánt, a dió felét, a tejet, a vaníliát és a fahéjat, összekeverjük, majd egy sütőtálba öntjük. Megszórjuk az áfonyával és a maradék dióval, és 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 20 percet sütjük, amíg átsül, és a teteje elkezd pirulni.

Azon melegében tálaljuk, de langyosan, sőt hidegen is finom.