Aki szeret kipróbálni különlegességeket, örömmel látja, hogy egyre több finomság jelenik meg nemcsak a nagyobb élelmiszeráruházak, de a kisebb boltok csemegepultjainak a kínálatában is. Ilyen a tarama is, ez a rózsaszín görög kence, ami kimérve kapható - elmondjuk mi is ez pontosan, hátha kedvetek lesz megkóstolni!

A tarama vagy taramosalata egy nagyon krémes, selymes mártogatós vagy szendvicskrém, amit leginkább előételként vagy sokféle falatkából álló úgynevezett közösségi étkezés, a meze alkalmával fogyasztanak, elsősorban Görögországban, de a töröknél is népszerű. Az alapja sózott vagy füstölt halikra, leggyakrabban tőkehal ikrájával készül, és klasszikusan pirítóssal, pitával tálalják.

A taramának két fő elkészítési módja van: vagy főtt, kihűlt krumplival, vagy vize vagy tejbe áztatott és alaposan kinyomkodott kenyérbéllel pépesítik, citrommal, olívaolajjal, gyakron fokhagymával vagy újhagymával ízesítik. Kellemesen savanykás, friss és fűszeres, a halikra szinte teljesen eltűnik benne, alig érezhetőek a szemcséi, és sokkal lágyabb az íze, mint a hozzá leginkább rokonítható kaviárnak.

Ez a különleges görög kence lehet fehér, sárgás vagy rózsaszínű is, attól függően, milyen hal ikráját használják hozzá, sajnos házilag nem nagyon elkészíthető, mert nehézkesen beszerezhető hozzá fő alapanyaga, de készen vásárolva vagy görög éttereben mindenesetre érdemes megkóstolni, ha valaki kedveli a halas finomságokat.