Egy jó kis pác és egy finom szósz csodákra képes, egészen ellenállhatatlanná tudja tenni az olykor már unalmasnak tartott sovány csirkemellet is. Ez a joghurtos-fűszeres indiai változat tele van izgalmas ízekkel, egyáltalán nem csípős, nagyon krémes és harmonikus, benne omlósra főnek a csirkefalatok, és elkészíteni sem ördöngösség.

Indiai paprikás csirkének is nevezhetnénk, hiszen pirospaprika, hagyma és csirke az alapja, de azért van benne még egy csomó más fűszer, és mindenekelőtt egy joghurtos páccal indul a készítése, ami különösen omlóssá és ízletessé teszi az amúgy meglehetősen jellegtelen, és kiszáradásra hajlamos csirkemellet. A fűszeres pácba a joghurt mellett kerül jó adag citromlé is, és ezek savassága fellazítja a hús rostjait, így nagyon finom szaftossá varázsol.

A hosszú alapanyaglistától senki ne riadjon vissza, csak a sokféle fűszer számossága az oka, és van olyan is közöttük, amiből a pácba és a szószba is kell, mert amúgy egyszerű és kimondottan pénztárcabarát, és a pácolától eltekintve gyorsan elkészülő, isteni fogás.

Indiai csirke joghurtos-fűszeres szószban

Hozzávalók:

  • 75 dkg csirkemellfilé
  • 2 dl joghurt
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál vaj
  • só, bors

A szószhoz:

  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • diónyi gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 30 dkg passzírozott paradicsom
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál vaj

Elkészítés: A csiremellfilét felkockázzuk. A joghurtot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, a kurkumát, a pirospaprikát, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük, majd beleforgatjuk a csirkemellet, összeforgatjuk, és lefedve 1 órára a hűtőbe tesszük.

Közben a szószhoz a hagymát felkockűzzuk, a fokhagymát és a gyömbért megtisztítjuk és lereszeljük. Egy edényben 2 evőkanál vajat felolvasztunk, a hagymát üvegesre pároljuk rajta, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért, átkeverjük, majd mehet hozzá, a római kömény, a pirospaprika, a kurkuma is, felöntjük a passzírozott paradicsommal, hozzáadunk fél pohár vizet és 1 evőkanál mézet, sózuk és borsozzuk, és kis lángon 15 percet rotyogtatjuk.

Közben a csirkéhez egy serpenyőben felolvasztunk 1 evőkanál vajat, a joghurtos pácból kiemeljük a csirkedarabokat, és oldalanként 2-3 perc alatt megpirítjuk, majd félretesszük. A joghurtos pácot a paradicsomos szószhoz öntjük, egy botmixerrel selymesre dolgozzuk, hozzáadjuk a csirkefalatokat, és takarékon még 10 percet hagyjuk főni.

Párolt rizzsel tálaljuk a szaftos-szószos fűszeres csirkét.