A crumble, vagyis a morzsasüti világbajnok desszert, igazán pikk-pakk összeállítható, csupa gyümölcs, és a tésztájával sem kell bajlódni, elég az alapanyagokat egyszerűen összemorzsolni. Most körtével és banánnal készült, egy kis gyömbérrel fűszerezve, nagyon jól passzalnak egymáshoz, isteni ízkavalkád!

Krémesre sült gyümölcs és ropogós édes morzsa ez az egyszerű, angol eredetű sütemény, ami pár perc alatt összeállítható, és gyakorlatilag bármilyen szezonális vagy akár fagyasztott gyümölccsel készülhet. A leggyakrabban alma az alapja klasszikusan, de körtével és banánnal is nagyon jól működik, és mivel ezek édesebb gyümölcsök, cukor alig kell hozzá.

A körtét érdemes egy kis vajon előzőleg kis vízzel megpárolni, hogy jó krémesre, szaftosra süljön majd a banánnal a ropogós morzsa alatt, és alig pár perc plusz munkával jár, viszont így lesz garantáltan tökéletes állagú. Melegen, langyosan, hidegen is nagyon finom, egy kis görög joghurttal vagy vaníliafagyival tálalva tovább fokozható az élvezet, és ha maradna belőle, reggelinek sem utolsó...

Banános körtés crumble

Hozzávalók:

  • 4 körte
  • 2 evőknál cukor
  • fél citrom leve
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 banán

A morzsához:

  • 15 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés: A körtét meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk. Egy lábasban megolvasztunk 2,5 dkg vajat, rádobjuk a körtét, megszórjuk a cukorral, kevés vizet öntünk hozzá, és fedő alatt 5-6 percet pároljuk, majd átöntjük egy sütőtálba. Megszórjuk egyenletesen őrölt gyömbérrel, rálkarikázzuk vékonyan a banánt.

A morzsához a vajat felkockázzuk, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, a fahéjat és a vaníliát, és ujjbeggyel az egészet morzsásra dolgozzuk. Egyenletesen elterítjük a gyümölcsök tetején, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 20 perc alatt, pirulásig sütjük.

Melegen, langyosan, de hidegen is tálalhatjuk, kínálhatunk mellé egy kis görög joghurtot vagy vaníliafagyit.