A taco egy mexikói gyökerekkel bíró, de erősen amerikanizálódott fogás - nagyon egyszerű és jól variálható, személyre szabható, nem véletlenül vált az egyik legnépszerűbb street food fogássá. Készen kapható tortillával vagy ropogós taco kehellyel otthon is pikk-pakk elkészíthető - most egy pulykahúsos, könnyű változatot mutatunk, ami egészséges étrendbe is beilleszthető.

A taco egyfajta szendvics, ami leggyakrabban ropogósra sütött, kukoricalisztes, U-alakú tortillalapokkal, úgynevezett taco kagylóval vagy kehellyel készül, de puha, búzalisztes változattal is tökéletesen működik. Általában lepirított, fűszeres darált hús az alapja, amit guacamole, vagyis avokádókrém és paradicsomsaláta vagy salsa egészít ki, de végtelenek a lehetőségek, kerülhet bele bab, kukorica, tejföl, reszelt sajt, sült húsos paprika, bármi, amit szeretünk. Nagyon jó partiételnek is, mert tökéletesen előkészíthető minden alapanyag, és utána mindenki magának állíthatja össze a saját tacóját, ízlése szerint.

Ez a pulykamelles változat kiadós és gyors, a sovány húsnak köszönhetően alakbarát, de fehérjedús és nagyon jól ízesíthető, diétás étrendben akár el is hagyhatjuk a tortillát, és salátalevélbe töltve is tökéletes és laktató, szuperegyszerű fogás lehet.

Taco darált pulykahússal

Hozzávalók:

  • 40 dkg pulykamell
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 5 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál olívaolaj

Valamint:

  • 1 avokádó
  • fél citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 paradicsom
  • fél fej lilahagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál borecet
  • só, bors
  • salátalevelek
  • kukoricás vagy búzalisztes tortilla, taco shell

Elkészítés: A pulykamellet felkockázzuk, és egy késes aprítóban finomra daráljuk. Egy serpenyőben az olívaolajat felforrósítjuk, rátesszük a pulykamellet, megszórjuk a római köménnyel, a pirospaprikával és az őrölt koriandermaggal, és fakanállal folyamatosan szétválasztjuk, forgatjuk, darabosra tördeljük, hagyjuk lepirulni. Amikor már morzsás, meglocsoljuk a szójaszósszal és fél pohár vizzel, és takarékra véve, időnként megkeverve addig főzzük-sütjük, míg nagyjából elfő a leve.

Közben az avokádót félbevágjuk, a magját kiemeljük, a húsát egy tálkába kaparjuk, sózzuk, hozzáadunk 1 gerezd zúzott fokhagymát és fél citrom levét, összekeverjük. A paradicsomot felkockázzuk, a lilahagymát finomra vágjuk, tálkába tesszük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a borecettel és az olívaolajjal, összekeverjük.

A fűszeres darált húst, az avokádókrémet és a paradicsomsalátát ropogós taco kelyhekbe vagy tortillába halmozzuk, de akár csak salátalevélbe is tölthetjük, ha diétásabban szeretnénk vagy nincs tortillánk, úgy is nagyon finom.