A Jaffa szelet egy igazi retró kedvenc, Fanta, Mirinda, üdítős szelet néven is ismert, és a sokféle elnevezés is mutatja, mekkora népszerűség övezte. Nem bonyolult, viszont nagyon finom, friss és krémes, csokis és narancsos, nem fog csalódást okozni!

Mint minden népszerű sütinek, ennek is rengeteg változata létezik, van, aki túróval, más krémsajttal készíti, van kekszes alapú és piskótás verziója, ahogy a tetején lévő narancsos réteg is készülhet üdítővel, de akár sima narancslével is.

Ez a Jaffa szelet egy nagyon puha és csokis piskótával készül, kukoricakeményítő és liszt keverékével, amitől nagyon jó állagú a tészta, intenzíven kakaós, a túró helyett pedig tejszínnel lazított vaníliás krémsajtos réteg kerül, nagyon selymes és lágy, a teteje pedig 100%-os narancslével főzött vaníliás pudingpor, ami jó rezgősre dermed - isteni ízkombináció, és bár 3 különböző réteget kell készíteni, mégis nagyon egyszerű összeállítani.

Jaffa szelet

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 3 nagyobb tojás
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 4 dkg kakaópor
  • 2 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • csipet só

A krémhez:

  • 40 dkg natúr krémsajt
  • 10 dkg porcukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 citrom reszelt héja

A tetejére:

  • 4 dl narancslé vagy narancsos szénsavas üdítő
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés: A tésztához a tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáasjuk a cukrot, és elektromos robotgéppel jó habosra, egészen fehérre verjük. Közben a száraz alapanyagokat - a kukoricakeményítőt, a kakaóport, a lisztet és a sütőport - elvegyítjük, és kanalanként a tojásos habhoz adjuk folyamatos verés mellett. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett 20 perc alatt tűpróbáig sütjük, majd kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a krémsajtot elektromos habverővel simára keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliát, a citrom reszelt héját és a tejszínt, és jó habosra keverjük, majd a kihűlt kakaós piskóta tetejére kanalazzuk, elsimítjuk.

A tetejéhez a narancslé vagy az üdítő felét simára keverjük a pudingporral, a másik 2 dl-t felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos levet, és folyamatos keverés mellett sűrűsödésig főzzük pár perc alatt. A süteményre öntjük, ide-oda mozgatva segítjük elterülni, majd hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe téve 2-3 órát pihentetjük, hogy teljesen megdermedjen, és szépen lehessen szeletelni.