Az okos dolgok világában nemcsak a telefonunk, a tévénk és az óránk lehet az, hanem a konyhánk is, igaz, kicsit másképp, mint a kütyük. Most nem technikai dolgokról és újításokról, sokkal inkább döntésekről lesz szó, hogy a konyhánk, a főzésünk és táplálkozásunk is okosabb - és olcsóbb! - legyen.

Hogy mitől lehet okos a konyha? Sokmindentől: jó alapanyagokat és megfelelő mennyiségben vásárolunk, nem dobunk ki ételt, okosan rendszerezzük a polcokat és fiókokat, megtervezzük a heti menüsort és bevásárlólistát készítünk, egy ráérősebb napon előkészítünk több ételt és alapanyagot, hogy más napokon pár perc alatt gyorsan finomat és lehetőleg egészségeset varázsoljunk.

A vásárlásnál kezdődik minden!

Nem mindegy, mivel töltjük fel a hűtőt és a kamrapolcot - ebből fogunk főzni otthon, máshoz nem nagyon tudunk nyúlni, így már itt eldől, miből gazdálkodhatunk. Szezonális zöldség és gyümölcs legyen az alap, valamint hüvelyesek, ez utóbbiakat szárazon és natúr konzervként is megvásárolhatjuk, de zöldségből és gyümölcsből is vehetünk fagyasztottat, ezek sokszor olcsóbbak és már konyhakészek, praktikus, ha csak maréknyi kell belőlük, vagy épp nincs friss otthon.

Olvassuk el a címkét!

Minden csomagolt árun fel kell tüntetni, mi van benne, ez pedig árulkodó, és könnyen kiszűrhetjük, hogy milyen felesleges dolgok lehetnek benne, mennyire hasznos vagy jótékony a számunkra. Tejtermék, tészta, konzerv, húskészítmény, kész leveles tészta - mindegyik lehet jó és praktikus, csak nem biztos, hogy okos választás, ezért kell megnézni az összetevők listáját.

Fontosak a magok!

Aprók és olyan jelentéktelennek tűnnek, de nagyon jótékonyak, és tele vannak remek tápanyagokkal. Legyen itthon mindig szezám, naprafogóbél, tökmag, dió, mandula, kevés is nagyon jó belőlük salátára szórva, a reggeli müzlibe vagy smoothie-ba téve, és ha a kezünk ügyében van, rendszeresen is használjuk.

Jó a tervezés!

Ha van egy heti menütervünk, okosabban vásárolunk, könnyebben megy a főzés, és nem csábulunk el rendelésre, egy gyors tésztára vagy fagyasztott készételre hazafelé a munkából. Nem egyszerű elsőre, de nem is annyira bonyolult, és néhány hét alatt kialakul a tökéletes rutin!

Maradékmentés okosan

A mélyhűtő tényleg a legjobb barátunk, nemcsak alapanyagok tekintetében, de a maradék is megmenthető a segítségével. Sőt akár olykor főzhetünk nagyobb adagot is, és a felét vagy adagokban kiporciózva le is fagyaszthatjuk - sok étel így nagyon praktikusan és okosan használható. Krémlevesek, raguk, pörkölt, de akár főzelékek is tökéletesen megmenthetők így, nem megy pocsékba, és egyszer nagyon jól jöhet, mint gyors megoldás! Sőt a bepácolt húst is fagyaszthatjuk - felhasználáskor már nem kell várni a pácolásra, csak kiengedni...