Írd be, mit keresel:

Filléres és laktató: sárgaborsó-krémleves füstölt szalonnával

A forró krémleves igazi téli és melengető fogás, de nagyon ritkán készítjük hüvelyesekből, pedig ezek egészséges, filléres és laktató alapanyagaink, és ezek között is méltatlanul mellőzött a sárgaborsó. Fehérjedús, rostokban gazdag, és pár egyszerű alapanyaggal isteni és krémes leves készülhet belőle.

Cookta - 2024.01.30.
Filléres és laktató: sárgaborsó-krémleves füstölt szalonnával

Testes, tápláló, de nem nehéz, kiadós és igazi laktató fogás ez a baconnel felturbózott sárgaborsós leves, ami füstölt szalonnával készül, az alapja és a feltétje is ez a füstös, telt ízű „disznóság”. Aki nem eszik húst, az készítheti enélkül, egy kevés olajjal helyettesítve a zsiradékot, a füstös ízt pedig a végefelé beletett füstölt tofuval pótolhatja, ami a legtöbb szuper-hiper bolt kínálatában megtalálható.

Ez egy kiadós, nagy adag, de jól melegíthető, másnap legfeljebb egy kis vizet kell még hozzáadni, mert a sárgaborsó elképesztő mennyiségű folyadékot képes felszívni, így könnyen besűrűsödik. Nincs benne se rántás, se habarás, mégis olyan laktató, hogy akár magában is megállja a helyét!

Sárgaborsó-krémleves füstölt szalonnával

Hozzávalók:

  • 35 dkg sárgaborsó
  • 15 dkg húsos füstölt szalonna
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 bio leveskocka
  • 2 dl tejszín
  • só, bors

Elkészítés: A sárgaborsót szűrőbe tesszük, és folyó víz alatt alaposan átöblítjük, majd hagyjuk lecsöpögni. A füstölt szalonnát vékonyan felszeleteljük, és egy lábasban feltesszük pirulni, időnként megkeverve kisütjük a zsiradékot belőle, majd szűrőkanállal kiszedjük, félretesszük. Közben a hagymát, a répát és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymagerezdeket félbe, a hagymát negyedbe vágjuk, a répát felkarikázzuk. Az egyik hagymadarabba beleszurkáljuk a szegfűszegeket.

A hagymát, a répát és a fokhagymát a szalonnazsírra dobjuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a lecsepegtetett sárgaborsót, rámorzsoljuk a leveskockát, átforgatjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyirra ellepje. Ha felforrt, közepesre vesszük a lángot, és kb. 30 percet főzzük, amíg minden megpuhul.

Kipecázzuk belőle a babért és a szegfűszeges hagymát, ebből kiszedegetjük a fűszert, a hagymát visszatesszük a levesbe, hozzáöntjük a tejszínt, és botmixerrel simára dolgozzuk, megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges, vízzel beállíthatjuk a sűrűségét, és a tűzre visszatéve még egyszer forrásig melegítjük.

Azonnal tálaljuk, a kisült szalonnapörccel – vagy húsmentesen lepirított füstölt tofuszeletekkel – a tetején.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.