A bodzás íz kedvelőinek csakis ajánlani tudjuk ezt az egyszerűen elkészíthető panna cottát.

Igaz többször elő kell venni, és foglalatoskodni vele, mert meg kell várni hogy a rétegek megdermedjenek, de ez sem vesz sok időt igénybe. A bodzás-epres valamint a vaníliás réteg pedig nagyon jól összeillik. Tálalás előtt szépen fel lehet szeletelni, de ha valaki kis formákban készítené el, akkor egyszerűen csak ki kell kanalazni..... A bodzát természetesen ki is lehet hagyni, de ez már ízlés dolga.

Bodzas epres panna cotta
Bodzas epres panna cotta
Forrás:
https://gizi-receptjei.blogspot.com/

Hozzávalók a bodzás-epres réteghez:

  • 2 db nagyobb bodzavirág
  • 20 dkg eper
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 ek kristálycukor
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 2 dl víz
  • 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
  • 4-5 nagyobb szem eper felszeletelve

Az epret folyó víz alatt mossuk meg, csepegtessük le, majd daraboljuk fel.

A bodzavirágot csipkedjük le a száráról, majd adjuk hozzá a feldarabolt epret, a cukrot, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat és citromlevet, öntsük fel a vízzel, majd főzzük kb. 10 percig.

Ezután turmixoljuk le, majd egy szitán szűrjük, passzírozzuk át.

A 0,5 dl vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután adjuk hozzá a bodzás-epres léhez és keverjük alaposan össze.

Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki folpack fóliával úgy, hogy bőven túl lógjon a formán, majd öntsük bele a zselatinos keveréket, és tegyük be a hűtőbe hogy megdermedjen.

Amikor megdermedt, vegyük ki a hűtőből és szép sorba rakjuk rá a felszeletelt epret.

Bodzas epres panna cotta
Bodzas epres panna cotta
Forrás:
https://gizi-receptjei.blogspot.com/

 Vaníliás-tejfölös réteg hozzávalói:

  1. 3 dl tejföl
  2. 3 cs vaníliás cukor
  3. 15 dkg porcukor
  4. 1/2 citrom reszelt héja és leve
  5. 1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
  6. 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz

 Kell még majd pár darab babapiskóta a panna cotta tetejére.

A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és citromlevet, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután adjuk hozzá a tejfölös keverékhez és szintén keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a tejfölös-zselatinos keverékhez.

Ezután egyenletesen öntsük rá a formában lévő megdermedt zselés eperre, majd rakjuk ki a tetejét babapiskótával. (a babapiskótát kicsit nyomjuk bele...)

Ezután hajtsuk rá a túllógó folpack fóliát, majd tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe hogy kellően megdermedjen.

Bodzas epres panna cotta
Bodzas epres panna cotta
Forrás:
https://gizi-receptjei.blogspot.com/

Tálalás előtt vegyük ki a megdermedt panna cottát a hűtőből, majd borítsuk át egy tálcára. Ezután ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Jó étvágyat!