A napokban egy nem túl nagy, grillcsirke méretű madárkát vásároltam, majd alaposan befűszereztem, végül pedig előkerült a sörösdoboz is. Innen aztán már nem volt visszaút, toltam is be a sütőbe. Két óra múlva, pedig egy ropogós bőrű, szaftos és nagyon finom grillcsirkét tálaltam fel. Most bánom csak igazán, hogy ilyen sokáig halogattam, és nem próbáltam ki előbb a csirkesütésnek eme módját.

Hozzávalók:
- 1,5 kg körüli tanyasi csirke
- só (ízlés szerint)
- 1 tk majoranna
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk ételízesítő
- 1/2 mk őrölt bors
- 1/2 mk őrölt szerecsendió
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 dkg vaj
- 1/2 doboz sör
A csirkét alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra.
A fűszereket keverjük össze, majd a csirke belsejét, és a bőr alatti részeket alaposan szórjuk meg, dörzsöljük be a fűszerkeverékkel.
Ezután kívülről szórjuk meg sóval, és masszírozzuk bele a bőrbe, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellően átjárják a húst. (én előző este befűszereztem, sóztam a csirkét, majd sütésig a hűtőben pihent)
A sörösdobozt alaposan mossuk le, öntsük ki (vagy igyuk meg) a sör felét, majd szórjuk bele a felszeletelt fokhagymát.
Ezután ültessük rá a befűszerezett csirkét a sörösdobozra úgy, hogy stabilan álljon, sütés közben nehogy eldőljön.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral (v. fóliával), majd helyezzük a közepére a sörösdobozon ülő csirkét.
Ezután olvasszuk fel a vajat, majd egy ecsettel kenjük le a csirke bőrét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 2 óra alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 2 óráig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd óvatosan húzzuk le a sörösdobozról.
Tálalás előtt daraboljuk fel, majd ízlés szerinti körettel, salátával, kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!