Hamarosan itt van a Valentin nap, a szerelmesek ünnepe. Idén nem nagyon tudunk elmenni menő éttermekbe egy romantikus vacsorára, de még egy kellemes koncertre sem vihetjük el kedvesünket. Ugyanakkor így sem kell lemondani az ünneplésről, akadnak romantikus lehetőségeink. Lepjük meg párunkat egy szenvedélyes estével otthon. Ennek elengedhetetlen része egy jó vacsora. Vannak olyan ételek, amelyek évszázadok óta vágyfokozó hatásukról ismertek. Ezekből állítottunk össze egy menüt, hogy megalapozzuk vele a Valentin napi estét. Egyik étel sem bonyolult. Bármelyikünk el tudja készíteni meglepetésként a párjának, de akár együtt is nekiállhatunk főzőcskézni, annak is megvan a maga romantikája.

Leves: Sáfrányos zöldségleves

Ezt a csodás fűszert a középkorban még életelixírként árulták, csodálatos gyógyító hatást tulajdonítottak neki. Ma már bizonyítottan élénkítő hatása van, amely a test minden porcikájára kiterjed.

Sáfrányos zöldségleves hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma
  • petrezselyem
  • 1 db zeller
  • 3 db répa
  • kis darab kelkáposzta
  • 1 gerezd foghagyma
  • 2 db tojás
  • 4 evőkanán liszt
  • szódavíz
  • bors
  • sáfrány
  • gyömbér
  • szerecsendió

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és feltesszük főzni vízben. Kivéve a vöröshagymát.

A vöröshagymát félbevágjuk, és a felét egy serpenyőben barnára pirítjuk. A leveshez adjuk.

A fűszereket is beletesszük a vízbe, és mint a vasárnapi húslevest, lassú tűzön gyöngyözve főzzük a kellő ideig.

Tojásból, lisztből és szódavízből palacsintatésztát keverünk. Hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és sót, és a megszokottnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk.

Ha a levesben megfőtt minden, leszűrjük. És a felkarikázott palacsintával tálaljuk.

Igazán egyszerű recept, mégis különleges, méltó kezdete egy ilyen fontos estének.

Forrás:
pixabay.com

Főétel: Osztriga salsával

Az osztriga afrodiziákum mivoltát Casanovának köszönhetjük. Ugyanis a legenda szerint minden reggel megevett 50db osztrigát, ezzel vértezve fel magát a minden nap rá váró sok-sok szenvedélyre. Nem tudjuk ez igaz-e valójában, de nagyon finom étel, az biztos. Így aztán méltó éke egy Valentin napi vacsorának.

Hozzávalók a paradicsomos salsás osztrigához:

  • 24 db osztriga
  • 40 dkg hámozott, kockára vágott paradicsom
  • 1 db citrom leve
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • egy teáskanál tört korianderzöld
  • 1 teáskanál Tabasco szósz
  • bors

Elkészítés:

Első teendőnk az osztriga kinyitása. Ez nem egyszerű feladat, ezért ha még nem csináltuk, bátran vegyünk igénybe videós segítséget, és mindenképpen szerezzünk be hozzá osztrigakést.

Ha sikerült a héjat eltávolítanunk, az osztrigát leválasztjuk, és a levét egy ruhával bélelt szitába öntjük, majd ezt félretesszük.

A kagylóhúst a levével egy tálba tesszük és a Tabasco szósz felével átitatva félre tesszük a hűtőbe.

Az alsó héjakat gondosan megtisztítjuk, a felső lapos héjakat kidobjuk.

A salsa hozzávalóit mind elkeverjük, és műanyag fóliával lefedjük. 15 percig szobahőmérsékleten pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek. Ez után kitesszük egy tálra az osztrigahéjakat, beletesszük mindegyikbe egy osztrigát, egy kis levet, és rákanalazzuk a salsát. Korianderlevéllel díszíthetjük.

Érdemes jégágyon tálalni, hiszen az osztriga nyers.

Mivel az osztrigánál nagyon fontos a frissesség, ezért mindenképpen halpiacon próbáljunk meg vásárolni. Néhány nagyáruház halpultjában is kapható néha, mindenképpen érdemes előbb utána nézni, hogy hol tudjuk beszerezni.

Ebben segítenek az online katalógusokat összegyűjtő oldalak, mint a Kimbino.

Minden más hozzávalót beszerezhetünk egy sima szupermarketben is. Ha előre kiválasztjuk, mit hol veszünk meg, akkor több időnk marad megfőzni az ínycsiklandozó vacsorát. Lapozzuk fel akár a Penny akciós újságot, a salsához való zöldségeket biztosan megtaláljuk benne jó áron. A legfrissebb szórólapban is jó áron találhatunk paradicsomot, fokhagymát nyersen vagy granulátum formában.

Forrás:
pixabay.com

Desszert: Gránátalmás pite

A gránátalma vágyfokozó hatása megkérdőjelezhetetlen, hisz maga a Kámaszútra ír róla, így nem is kérdés, hogy a Valentin napi vacsora megkoronázásaként a legjobb választás egy gránátalmás desszert.

Hozzávalók a gránátalmás pitéhez:

  • 1 bögre liszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 0,5 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 bögre cukor
  • 1 tojás
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1,5 dl tej
  • 1 db gránátalma

Elkészítés:

A lisztet, a cukrot, a fahéjat és a sütőport összekeverjük.

Hozzádolgozzuk a tejet, olajat és a tojást.

Sütőpapírral kibélelt formába öntjük, és megszórjuk a gránátalma magokkal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük.

Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető egyszerű finomság, de a gránátalma különleges íze mégis egyedivé teszi.

gránátalma
Forrás:
pixabay.com

Igazán különleges estét varázsolhatunk a szerelmünknek és magunknak ezzel a vacsorával, már csak meghitt fények és a kellemes zene hiányzik. Élvezzük az este minden pillanatát!