Tojásfehérje, porcukor és pár csepp citromlé vagy ecet. Mindig mindegyik van otthon, a habcsók mégis ünnepi és különleges, szülinapi és esküvői torták díszítője, karácsonyfa éke habkarika formában, vagy szerelmesek csemegéje. Valószínűleg azért ritka és kitüntetett édesség, mert az elkészítése nem 2 perc, és némi szabálykövetést is igényel.
Fontos tudni, hogy szoba-hőmérsékletű, és a felverés előtt 1-2 napot pihentetett tojásfehérjéből lesz tökéletes állagú a habcsók. Az is lényeges, hogy a porcukrot már a kemény habhoz adjuk hozzá, a felverést csak az ecettel vagy citromlével kezdjük el. A legfontosabb azonban, hogy ne forró vagy meleg sütőbe tegyük, hiszen éppen csak szárítani kell, azt viszont hosszan.
A habcsók hófehéren gyönyörű, de színezhető pár csepp ételfestékkel, a rózsaszín változat kevéske céklalével vagy meggylével természetesen is megfesthető. Ízesíthető is különféle fűszerekkel: vanília kikapart magjaival, kis fahéjjal, mézeskalács-fűszerkeverékkel, tört kardamommaggal, de az elkészült kemény habhoz adhatunk egy kis őrölt diót, mogyorót, kókuszreszeléket, darált mákot, kicsit más állagú, de nagyon finom csókot kapunk.
Aki pedig a habcsókot szívesen még tovább gondolná, megmárthatja a tetejét vagy a talpát csokoládéban, laposabb korongot formázva a sütés és a kihűlés után, a tálalás előtt tehet rá egy kanál felvert tejszínt és egy kis fanyar gyümölcsöt, így készítve mini Pavlovát.
Hófehér habcsók
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőt 90 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjéket a citromlével vagy az ecettel elkezdjük verni elektromos habverővel. Amikor már inkább kemény, fokozatosan, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, és fényes, kemény habbá verjük, a legvégén a legmagasabb fokozatot használva.
A habot csillagcsőrrel ellátott habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett sütőlemezre nyomunk belőle kis pödört csókokat, falatnyi csókokat vagy „lapos” csókokat, ha mini Pavlovákat akarunk készíteni.
90 fokos sütőben – a csókok méretétől függően – legalább 1 órát szárítjuk, ha nagyobbak lettek, akár 1,5 órát is tart, míg kiszáradnak.