Írd be, mit keresel:

A legédesebb csók

Légies és csinos, ropogós és bűnbe ejtően finom, pedig rém egyszerű elkészíteni, és szinte nem kell hozzá semmi. Ő a habcsók!
Cookta - 2016.02.13.
A legédesebb csók

Tojásfehérje, porcukor és pár csepp citromlé vagy ecet. Mindig mindegyik van otthon, a habcsók mégis ünnepi és különleges, szülinapi és esküvői torták díszítője, karácsonyfa éke habkarika formában, vagy szerelmesek csemegéje. Valószínűleg azért ritka és kitüntetett édesség, mert az elkészítése nem 2 perc, és némi szabálykövetést is igényel.

Fontos tudni, hogy szoba-hőmérsékletű, és a felverés előtt 1-2 napot pihentetett tojásfehérjéből lesz tökéletes állagú a habcsók. Az is lényeges, hogy a porcukrot már a kemény habhoz adjuk hozzá, a felverést csak az ecettel vagy citromlével kezdjük el. A legfontosabb azonban, hogy ne forró vagy meleg sütőbe tegyük, hiszen éppen csak szárítani kell, azt viszont hosszan.

Színezve, torta tetején

Színezve, torta tetején
Forrás:
iStock

A habcsók hófehéren gyönyörű, de színezhető pár csepp ételfestékkel, a rózsaszín változat kevéske céklalével vagy meggylével természetesen is megfesthető. Ízesíthető is különféle fűszerekkel: vanília kikapart magjaival, kis fahéjjal, mézeskalács-fűszerkeverékkel, tört kardamommaggal, de az elkészült kemény habhoz adhatunk egy kis őrölt diót, mogyorót, kókuszreszeléket, darált mákot, kicsit más állagú, de nagyon finom csókot kapunk.

Aki pedig a habcsókot szívesen még tovább gondolná, megmárthatja a tetejét vagy a talpát csokoládéban, laposabb korongot formázva a sütés és a kihűlés után, a tálalás előtt tehet rá egy kanál felvert tejszínt és egy kis fanyar gyümölcsöt, így készítve mini Pavlovát.

Mini Pavlova – habcsók tejszínhabbal, friss gyümölccsel

Mini Pavlova – habcsók tejszínhabbal, friss gyümölccsel
Forrás:
iStock

Hófehér habcsók

Hozzávalók:

  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál citromlé vagy 2-3 csepp ecet

Elkészítés: A sütőt 90 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjéket a citromlével vagy az ecettel elkezdjük verni elektromos habverővel. Amikor már inkább kemény, fokozatosan, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, és fényes, kemény habbá verjük, a legvégén a legmagasabb fokozatot használva.

A habot csillagcsőrrel ellátott habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett sütőlemezre nyomunk belőle kis pödört csókokat, falatnyi csókokat vagy „lapos” csókokat, ha mini Pavlovákat akarunk készíteni.

90 fokos sütőben – a csókok méretétől függően – legalább 1 órát szárítjuk, ha nagyobbak lettek, akár 1,5 órát is tart, míg kiszáradnak.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.