Írd be, mit keresel:

A zöldség, amivel kesztyűs kézzel bánunk

Októbertől márciusig nem túl nagy a kínálat a piacon a hazai zöldségekből. Bár gyökérzöldségek mindig és mindenhol szerepelnek, nem nagyon vesszük észre és tesszük kosarunkba a céklát. Kár, mert érdemes lenne...

Cookta - 2016.01.29.
A zöldség, amivel kesztyűs kézzel bánunk

A cékla nagyon izgalmas alapanyag. Földes, intenzív íze rengeteg módon integrálható a tartalmas téli fogásokba vagy épp könnyű salátákba, izgalmas köretekbe. Az ecetes-cukros lében ázó céklasaláta remek kísérője egy-egy fogásnak, de ennél sokkal többet tud ez a szuperegészséges, kalóriaszegény és vitaminokban, rostokban gazdag gyökérzöldség.

Az antioxidánsokban, A-, B- és C-vitaminokban, valamint vasban, káliumban, kalciumban, foszforban és kénben gazdag, rostokban bővelkedő, de kalóriában szegény (100g = 31 kCal) cékla remek téli vitaminforrás, ráadásul igen baráti áron beszerezhető bármelyik piacon vagy zöldségesnél. Figyeljünk arra, hogy feszes, kemény példányokat válasszunk, inkább kicsiket vagy közepeseket, ép héjjal. A hűtő alsó rekeszében akár 1 hétig is eltarthatjuk, de előkészítve – sütve vagy főzve – is több napig tárolható.

Érdemes gumikesztyűvel dolgozni vele, mert erősen megszínezi a kezet ez a nagyon egészséges zöldség

Érdemes gumikesztyűvel dolgozni vele, mert erősen megszínezi a kezet ez a nagyon egészséges zöldség
Forrás:
iStock

A cékla egyetlen rossz tulajdonsága, hogy erős festőanyaga megszínezi a kezünket a feldolgozáskor, de ezen egy gumikesztyűvel egyszerűen segíthetünk, akár nyersen, akár főve, akár sütve dolgozunk vele.

Cékla nyersen

Remek saláta készíthető cékla, sárgarépa és alma egyenlő arányú keverékéből. Reszelve, de még inkább elektromos aprítóban darabolva 5 perc alatt kész, majd kis só, citromlé, méz, frissen őrölt bors és olívaolaj hozzáadásával elkeverjük. Rostokban és vitaminokban gazdag, nagyon finom téli saláta fillérekből, mindenmentes, tökéletes egy szelet grillezett csirkemell vagy halfilé mellé, de még rántott sajthoz is kellemes édeskés ízének köszönhetően.

Zöldséghámozóval finom csíkokra vágott céklát bármilyen salátához hozzáadhatunk: nem csak mutatós, de finom, egészséges és különleges kiegészítővel gazdagítjuk így a salátát.

A zsenge, kisebb cékla kimondottan édes, a nagyobb példányokat érdemes főzve, sütve felhasználni

A zsenge, kisebb cékla kimondottan édes, a nagyobb példányokat érdemes főzve, sütve felhasználni
Forrás:
iStock

Népszerű a céklaital is. Akinek van gyümölcscentrifúgája, az almával, sárgarépával igencsak ütős italt tud préselni cékla hozzáadásával, de reszelt vagy házi robotgéppel aprított céklaforgács vízzel, gyömbérrel, mézzel és citromlével elkevert, majd 3-4 órát, esetleg egy éjszakát pihentetett, leszűrt változata is elképesztően hatékony tisztító és vitalizáló ital.

Cékla főve

Az egészben megfőzött, majd kihűlés után meghámozott cékla a klasszikus ecetes-cukros céklasaláta alapja. De felkockázva készíthetünk hozzá vinaigrette-öntetet, adhatunk mellé főtt csicseriborsót, akár főtt krumplit, cikkekre vágott keménytojást, tejfölös, joghurtos vagy majonézes öntettel összeforgatva változatos, tartalmas, de nem nehéz főétel.

Tartalmas téli saláták alapja is lehet a főtt cékla

Tartalmas téli saláták alapja is lehet a főtt cékla
Forrás:
iStock

Kiadós egytálételt készíthetünk kockázott cékla, sütőtök és krumpli hármasából, ha kis megfuttatott hagymán összepároljuk némi fűszerrel, például őrölt római köménnyel, majd fetasajtot morzsolva a tetejére tálalhatjuk a fillérekből összedobott egészséges téli fogást.

A főtt céklából készíthetünk percek alatt könnyű krémlevest, pürésítve keverhetjük hummuszhoz, vagy akár a csicseriborsót teljesen elhagyva is keverhetünk belőle fűszeres mártogatót vagy szendvicskrémet. Adhatjuk krumplipüréhez, hogy izgalmasabbá tegyük a megszokott köretet, de belefőzhetjük rizottóba is.

Ízesíthetjük céklapürével a hummuszt, de készíthetünk belőle csicseriborsó nélkül is szendvicskrémet

Ízesíthetjük céklapürével a hummuszt, de készíthetünk belőle csicseriborsó nélkül is szendvicskrémet
Forrás:
iStock

Cékla sütve

Sokan esküsznek arra, hogy a főtt céklánál ezerszer jobb a sütőben egészben sütött cékla. Tényleg nagyon finom, édesebb és intenzívebb az íze, mint amikor főzzük, de mivel soká sül, ezért sok energiát fogyasztunk ezzel az eljárással. Akkor mindenképpen érdemes egy nagyobb adag céklát sütni, ha más is sül a sütőben, így két legyet ütünk egy csapásra. A sütéshez érdemes alufóliába csomagolni a zöldséget, hogy ne égjen meg. Az egyben sült céklát ugyanúgy használhatjuk, mint a főtt céklát.

De süthetjük feldarabolva is, csíkokra vagy kockákra vágva, így már 20 perc alatt átsül a zöldség. Érdemes sütés előtt sózni, kis olajjal összeforgatni, akár más zöldségekkel együtt sütni. Tehetjük salátába, összeforgathatjuk joghurttal, de a sütés végén megszórhatjuk egy kis reszelt sajttal is. A vékonyan felkarikázott céklából chipset is süthetünk a sütőben: ebben az esetben ne sózzuk sütés előtt, mert nem lesz ropogós, csak a sütőből kivéve, tálalás előtt hintsük meg kevés sóval, ha úgy szeretjük.

A sütőben sült zöldség chips egészséges ropogtatni való, és milyen finom!

A sütőben sült zöldség chips egészséges ropogtatni való, és milyen finom!
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.