Az egyik legismertebb olasz tésztaétel a spagetti carbonara, ami Magyarországon is igen kedvelt. Csakhogy nem az eredeti recept, hanem az, amiről csak hisszük, hogy az az igazi...

A carbonara - azaz szénégető módra készülő - tészta nálunk a legtöbb helyen egy tejszínes, sonkás vagy baconös szószt jelent, amibe gyakran még fokhagyma is kerül. Nem mondjuk, hogy ez ne lenne finom, de Olaszországban ne erre számítsunk, ha spaghetti alla carbonarát rendelünk...

Az eredeti receptben ugyanis csak bacon (vagyis pancetta, azaz olasz húsos szalonna), tojássárga és parmezán vagy pecorino sajt van, sok bors, no meg a tészta. Csak frissen jó, nem melegíthető újra, viszont legfeljebb 10 perc, amíg elkészül.


Forrás:
Hámori Zsófia

A carbonara egyébként egy létező olasz ételkészítési mód, nem csak tészta, hanem akár rizottó is lehet carbonara, ha húsos szalonnával, tojássárgával és parmezánnal készül. Vannak, akik szerint eredetileg a parmezán helyett pecorino sajttal készült, ez pedig egy érlelt juhsajt, ami egészen más karakterű, mint a parmezán.

Al dente

Fontos részlet minden olasz tésztaételnél, hogy a tésztát ne főzzük túl! Az al dente kifejezés azt jelenti, hogy hagyjuk fogkeményre, haraphatóra a tésztát, mert még tovább fog kicsit puhulni a szósszal való összeforgatás alatt. Kóstolnunk kell, hogy eltaláljuk a megfelelő pillanatot!

Forrás:
Hámori Zsófia

Spagetti carbonara

Hozzávalók 4 személynek:
40 dkg spagetti tészta
15 dkg bacon
4 dkg vaj
8 dkg reszelt parmezán vagy pecorino sajt
4 tojás sárgája

frissen őrölt bors

Elkészítés: A tésztát lobogó sós vízben feltesszük főni, és al dente (fogkeményre) megfőzzük.

Közben a bacont vékony csíkokra vágjuk, a felolvasztott vajon megpirítjuk, ha szükséges, enyhén sózzuk, gazdagon borsozzuk. (Ha kellően zsíros a szalonna, akkor a vajat elhagyhatjuk.)

A leszűrt, forró tésztával összeforgatjuk (kevés főzővizet is adhatunk hozzá).

Levesszük a tűzről, és elkeverjük benne a tojások sárgáját, ettől lesz jó krémes. Reszelt parmezánnal azonnal, frissen tálaljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia
Forrás:
Hámori Zsófia