Írd be, mit keresel:

Egyszerűen, olcsót és finomat – grízből

A búzadara vagy gríz méltatlanul mellőzött alapanyag. Ritkán jut eszünkbe, milyen egyszerűen használható, mennyire kiadós és tartalmas ételek készíthetők vele. Mutatunk 4 pofonegyszerű alapreceptet!

Cookta - 2016.01.22.
Egyszerűen, olcsót és finomat – grízből

Valószínűleg mindenkinek a gyerekkori kedvenc, a tejbegríz jut elsőnek eszébe, nem is véletlenül. Az édesanyák azért szeretik, mert pillanatok alatt kész, nem kell hozzá semmi extra, és egészen biztosan megeszi még a legválogatósabb gyerek is. A gyerekek azért szeretik, mert finom és kakaós, a felnőttek pedig azért, mert szép gyerekkori emlékeket idéz.

Tejbegríz

Hozzávalók: 1 l tej, 20 teáskanál búzadara, 2 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 csapott evőkanál cukor (ízlés szerint), csipet só

Elkészítés: Vízzel kiöblített edényben feltesszük a tejet melegedni egy csipet sóval. Amikor forrni kezd, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a grízt és a vajat, és 5-6 percet kevergetve főzzük. Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, majd cukorral és vaníliás cukorral ízesítjük, azonnal tálaljuk kakaóval vagy őrölt fahéjjal.

Forrás:
iStock

Igazi életmentő étel a grízes tészta. 10 perc alatt fillérekből elkészíthető, így spórolós és időhiányos pillanatokban is érdemes bevetni. Klasszikusan édesen, sárgabaracklekvárral szoktuk fogyasztani, de vannak, akik sósan kedvelik, kis borssal, sóval meghintve.

Grízes tészta

Hozzávalók: 25 dkg szélesmetélt tészta, 2 dl búzadara, 1 dl víz, csipet só, 1 evőkanál olaj, porcukor és baracklekvár a tálaláshoz

Elkészítés: Egy nagyobb (lehetőleg teflon) serpenyőben melegítsük fel az olajat, öntsük bele a búzadarát, kissé sózzuk, majd pirítsuk meg. Öntsük fel a vízzel, fedjük le, zárjuk el a tüzet, és hagyjuk puhulni 5 percig. Közben főzzük ki a szélesmetéltet enyhén sós vízben, majd leszűrve keverjük össze a grízzel. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

A túrógombóc is nagy kedvenc, elképzelhetetlen búzadara nélkül, ugyanis ez tartja össze a túrós masszát. Sokan félnek, hogy a túrógombóc szétesik főzés közben, vagy épp ellenkezőleg, túl kemény lesz. A titok az arány, és hogy pihentetni kell a tésztát. Az alábbi recepttel biztos a siker:

Túrógombóc

Hozzávalók: 50 dkg zsíros tehéntúró, 4 egész tojás, 1 bögre búzadara (2 dl), 2 evőkanál cukor, csipet só, 15 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor

Elkészítés: A tojásokat villával felverjük, és hozzákeverjük az előzőleg jól áttört túróhoz. Hozzáadjuk a cukrot és a búzadarát, egy csipet sót, egyenletesen elkevertük, majd lefedjük, és hűtőbe tesszük legalább fél órára, hogy a massza összeálljon, a búzadara megszívja magát.

Közben előkészítjük a zsemlemorzsát, amiben majd meghempergetjük a gombócokat: a vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, kevergetés mellett hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és megpirítjuk folyamatosan keverve.

Egy nagy lábasban vizet forralunk, kicsit megsózzuk. A bekevert masszából kb. 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk, majd beledobjuk a lobogó vízbe. Addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz tetejére (kb. 10 perc). Szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, majd belehempergetjük az előkészített zsemlemorzsába.

Porcukorral megszórva, tejföllel meglocsolva kínáljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

A legegyszerűbb levest is feldobja egy jó levesbetét, a grízgaluska pedig mindig jó választás. Annyit érdemes tudni, hogy a bekevert galuskatésztát érdemes hosszan, akár 1 órát is pihentetni, hogy tökéletes állagú legyen. Mindig külön vízben főzzük ki, és csak tálaláskor adjuk a leveshez. Ha többet készítünk, mint amennyi elfogy, lefedve, külön tányérban tegyük a hűtőbe a következő fogyasztásig, mert ha a levesbe tesszük, képes „meginni” az összes folyadékot másnapra.

Zöldségleves grízgaluskával

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 karalábé, 2 burgonya, 10 dkg borsó, 1 fej vöröshagyma, 1/2 dl olaj, só, bors, pici pirospaprika, 1 csokor friss petrezselyemzöld. A grízgaluskához: 3 egész tojás, 9 púpozott evőkanál búzadara, 2 evőkanál olaj, 1/2 teáskanál só

Elkészítés: A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, apróra vágjuk. Kis olajon megdinszteljük a hagymát, amikor üveges, hozzádobjuk a többi zöldséget, megpirítjuk kicsit. Megszórjuk egy kevés pirospaprikával, majd felöntjük 2 liter vízzel. Fedő alatt 20-25 percig főzzük.

A grízgaluskához a tojásokat villával felverjük, hozzákeverjük az olajat és a sót, majd a búzadarát, jól kikeverjük, és hagyjuk állni 1 órát.

A masszából kanállal közepes hőfokú, gyöngyöző levesbe vagy sós vízbe szaggatjuk a galuskákat. Kb. 10 perc alatt megfőzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük. A levesbe tesszük tálaláskor.

Forrás:
Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.