Írd be, mit keresel:

Gundel-palacsinta, a legendás

A Gundel név a magyar gasztronómia büszkesége, valóságos legenda, a minőségi kulinária és a tökéletes vendéglátás szinonimája. A legismertebb Gundel-étel talán a diós krémmel töltött és csokoládéöntettel tálalt palacsinta, bár a legenda szerint az eredeti recept mástól származik...
Cookta - 2016.02.21.
Gundel-palacsinta, a legendás

A bajor születésű Johann Gundel (vagyis Gundel János, 1844–1915) a 19. század közepén érkezett hazánkba a német iparos bevándorlási hullámmal. Pincérként kezdett dolgozni, majd szakács, végül főszakács lett. Sok remek fogás kapcsolódik a nevéhez, ilyen a palócleves is, amit ő készített először, Mikszát Kálmán részére. Fia, Gundel Károly is a nyomdokaiba lépett, sőt ő tette igazán híressé a Gundel nevet városligeti éttermükkel és számos kiemelkedő fogással.

Forrás:
Hámori Zsófia

A legismertebb ezek közül a Gundel-palacsinta, ami már-már hungarikumnak számít. A legenda szerint ennek a receptje nem Gundel Károlytól származik, hanem Márai Sándor feleségétől, aki egy rendezvényre kérte, hogy készítsék a desszertet az ő receptje szerint. A nagy sikerre való tekintettel felvették az étlapra, ahol az első időkben állítólag Márai-palacsinta néven szerepelt ez a narancsos diókrémmel töltött, csokiszószban úszó palacsintás édesség.

Ahogy a legtöbb közkedvelt ételnek, így a Gundel-palacsintának is számos változata van. Bár ismerjük az eredeti receptet – ami nagyon bonyolult valójában –, mindenki saját ízlésére formálhatja a receptúrát. Az eredetileg cukrozott narancshéjjal készülő diókrémet gyakran csak reszelt narancs- vagy citromhéjjal ízesítik, az is változó, hogy kerül-e bele rumba áztatott mazsola – az eredeti receptben nem is kevés szerepelt. Éttermekben előszeretettel kínálják látványosan, flambírozva, de az eredeti recept ezt nem kívánja.

Forrás:
Hámori Zsófia

Gundel-palacsinta

Hozzávalók 4 személynek:

A palacsintához:

  • 5 dl tej
  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • olaj

A töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 2 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 maréknyi mazsola
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál rum

A csokiöntethez:

  • 20 dkg cukor
  • 5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 dl víz
  • 5 cl rum

Elkészítés: A palacsinta hozzávalóit összekeverjük egy tálban egy kézi habverővel, majd hagyjuk állni 20-30 percig.

Felforrósítunk egy serpenyőt, majd egy szilikonecset segítségével kikenjük a serpenyő alját, és egy merőkanálnyi palacsintatésztát öntünk bele. Óvatosan körkörösen mozgatva a serpenyőt, elterítjük benne a tésztát. Amikor megsült az egyik fele, egy lapát segítségével megfordítjuk, majd készre sütjük a másik oldalát is.

A diótöltelékhez egy kis lábasban felhevítjük a tejet. Hosszában felvágjuk a vaníliarudat, egy késsel kikaparjuk a magjait, majd a magokat és a rudat is a tejhez adjuk, néhány percig melegítjük, ezután kivesszük a rudat belőle.

A tejhez adjuk a darált diót, a porcukrot, belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát.

A csokoládéöntethez a vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot.

Ha felolvadt, belekeverjük a kakaóport, simára dolgozzuk. Hozzáadjuk a rumot is, összefőzzük sűrűsödésig.

A palacsintákat megkenjük a diótöltelékkel, majd négybe hajtjuk.

A tetejét meglocsoljuk a csokiöntettel tálalás előtt.

Azoknak ajánljuk, akiket érdekel a békebeli magyar konyha és gasztronómia

Gundel Károly „Kis magyar szakácskönyve” első megjelenése óta 50 kiadást ért meg, és szakmabeliek, valamint szakmán kívüliek százezrei forgatják szerte a világon.

E könyvecske 1934-ben először német, majd angol, később francia nyelven jelent meg, sőt néhány receptje – a paprika propagandájának szolgálatában – japánul is. Csak ezek után adták ki magyarul, majd a szerző halála után oroszul, csehül és olaszul.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.