Írd be, mit keresel:

Hajtovány – kívül-belül sajttal

Naponta vásárolunk péksüteményt, kiflit, zsemlét… melyek nem mindig frissen, illatozva kerülnek a kosarunkba. Ráérős napokon vagy éppen hétvégén tehát miért is ne kényeztethetnénk a családunkat saját készítésű, friss péksüteménnyel?

Cookta - 2016.02.20.
Hajtovány – kívül-belül sajttal

Persze a kelt tésztának – mondaná édesanyám – lelke van, így szeretettel kell vele bánni. Ezt a hajtoványt igen egyszerűen elkészíthetjük, nincs más dolgunk, mint türelmesen kivárni, míg szépen megkel az előzőleg bedagasztott tészta, majd megkenni a finom sajtos töltelékkel, felvágni, és irány a sütő. Ezután pedig már csak kb. 30 percet kell várakoznunk, és be is lengi az egész lakást a finom sült tészta illata a család nagy örömére.

Forrás:
Kard Éva

Sajtos hajtovány

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 db tojássárga (nagy)
  • 0,5 dl olaj
  • 2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő (friss)

A kenéshez:

  • 1 kicsi tojás

Az élesztőt futtassuk fel 1 dl langyos, cukros tejben. Ezután a tojássárgát keverjük össze a maradék langyos tejjel, az olajjal és a felfuttatott élesztővel.

A lisztet keverjük össze a sóval.

A kenyérsütő gép üstjébe öntsük bele a tejes-élesztős keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztet. Indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!)

Amikor a gép végzett a dagasztással, tegyük át a tésztát egy lisztezett kelesztőtálba, és meleg helyen kelesszük 1 órán át.

Ezután borítsuk a megkelt tésztát lisztezett felületre, és nyújtsuk ki vékonyra, majd kenjük meg a sajtos töltelékkel.

Forrás:
Kard Éva

A sajtos töltelék hozzávalói:

  • 10 dkg sajt
  • 10 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 1/2 teáskanál só

A sajtot reszeljük le, majd adjuk hozzá a lágy margarint, a sót és az egész tojást, keverjük alaposan össze.

A vékonyra kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a sajtos keveréket, majd egyenletesen kenjük meg vele a tésztát.

Ezután tekerjük fel, mint a bejglit, majd éles késsel vágjuk fel trapéz alakúra.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük egymástól távolabb a felvágott tésztát, majd konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük még 20 percig. (Sütés közben meg fog nőni a tészta, ezért legyen közöttük elég távolság!)

Forrás:
Kard Éva

Az újrakelesztett tészta tetejét kenjük le felvert tojással, és ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra. (Én légkeverésnél 160 fokon 25 percig sütöttem.)

Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd úgy kínáljuk. Langyosan a legfinomabb, de szerintem hidegen is elfogy majd mind az utolsó morzsáig!

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.