Írd be, mit keresel:

Lasagne, az olasz rakott tészta

A rakott ételek – ahogy a lasagne – nem véletlenül népszerűek. Praktikusan összeállíthatóak, nagy adagban készíthetőek, tészta és sajt van bennük, amit mindenki szeret. Mutatunk is egy remek receptet, lépésről lépésre!
Cookta - 2016.02.18.
Lasagne, az olasz rakott tészta

Az olasz konyha egyik fő alapanyaga a tészta, rengeteg formában, méretben, számtalan raguval, ízesítéssel készül. A lasagne vékonyra nyújtott tésztalapokból és fűszeres raguból, szószból, esetenként besamelből és sajtból áll. A tésztalapok közé kerülhet húsos, halas vagy épp zöldséges töltelék, ám fontos, hogy szaftos, lédús legyen, mert a tészta sülés közben sokat magába szív, ennek a komponensnek is átveszi az ízét.

Talán a legnépszerűbb és a legelterjedtebb a bolognai lasagne, Emilia-Romagna régió specialitása, amibe paradicsomos-húsos ragu és besamel is kerül, a tetejére pedig reszelt parmezán, esetleg mozzarella. A húsmentes lasagnék toplistáját a spenótos változat vezeti, amit Olaszországban leggyakrabban ricottával készítenek, leggyakrabban friss tésztából.

A tésztát persze vehetjük készen, a spenót is lehet fagyasztott, így tényleg egyszerűen és gyorsan összeállítható ez a kiadós, tartalmas és isteni egytálétel.

Spenótos-ricottás lasagne

Hozzávalók:

  • 12 lap lasagnetészta

A besamelhez:

  • 10 dkg vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 6 dl tej
  • bors
  • őrölt szerecsendió

Valamint:

  • 25 dkg ricotta
  • 50 dkg fagyasztott spenót
  • 1 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és a felolvasztott vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a spenótot, összemelegítjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, és 2-3 perc alatt összeforraljuk, sózzuk.

Egy másik lábasban elkészítjük a besamelt: A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, kevergetjük, majd felöntjük hideg tejjel. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót szórunk hozzá, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük közepes lángon, míg be nem sűrűsödik. Tejjel beállíthatjuk a kívánt sűrűséget.

Egy hőálló üvegtál aljába öntünk egy kis spenótot, ricottát teszünk rá, és lefedjük lasagnelapokkal.

Meglocsoljuk besamellel, megszórjuk reszelt sajttal, majd ismét lefedjük egy réteg lasagnelappal.

Így ismételjük a rétegezést, míg el nem fogynak az alapanyagok.

A tetejére spenótot teszünk, és megszórjuk sajttal.

170 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. Ha nagyon pirulna közben a teteje, akkor lefedjük alufóliával. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, így könnyebben szeletelhető.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Tésztakedvelőknek ajánljuk a csupa tésztás ételt kínáló szakácskönyvet. Különleges és hagyományos tésztafélék egész sorát ismerhetjük meg, különös figyelemmel a mediterrán konyha ízeire és remekeire. Az egész családnak készíthetünk tésztát – hússal, hallal, zöldségekkel, mártással, akár rétegezve, feltekerve és csőben sütve.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.