Írd be, mit keresel:

Leveles tekercsek

A leveles tészta nagyszerű alapanyag, rengeteg falatka, sütemény, vendégváró, de akár főétel is készíthető belőle. Mindig legyen belőle otthon!

Cookta - 2016.01.06.
Leveles tekercsek

Leveles tésztát otthon is lehet készíteni, de igazán macerás és hosszadalmas, ráadásul elég jó minőségben kapható frissen és fagyasztva is. Merthogy tökéletesen fagyasztható, így érdemes belőle bespájzolni, hogy bármikor használhassuk, amikor csak kedvünk kerekedik.

A leveles tészta lehet alapja édes és sós pitéknek, quiche-nek, de készíthetünk belőle batyukat is, felcsíkozhatjuk, és megsüthetjük ropogós vendégvárónak sajttal, szezámmaggal meghintve. De meg is tölthetjük, és mutatós csigákat, tekercseket süthetünk belőle. Ehhez adunk most 2 édes és 2 sós tippet!

Forrás:
iStock

Túrókrémmel töltött tekercs

40 dkg krémes túrót elkeverünk 1 dl tejföllel vagy mascarponéval, ízlés szerint cukorral és vaníliás cukorral. Tehetünk bele mazsolát vagy aszalt vörös áfonyát is, ha szeretjük, illetve 2-3 evőkanál grízt, hogy a felesleges nedvességet felszívja majd sülés közben. A kiterített leveles tésztára kenjük, feltekerjük, a tetejét egy kis tejföllel megkenjük. Fel is darabolhatjuk, de egyben is megsüthetjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Forrás:
iStock

Almás rétes

1 kg almát meghámozunk, kimagozunk, tetszés szerint lereszeljük vagy apró darabokra vágjuk. Diónyi vajat megolvasztunk, ezen megpároljuk az almát 5-6 perc alatt, nem kell puhára, mert a sülés közben is puhulni fog! Ha van leve, akkor leszűrjük, meghintjük egy kevés fahéjjal, ízlés szerint cukorral és vaníliás cukorral, majd gazdagíthatjuk aszalt vörös áfonyával vagy mazsolával. A kiterített leveles tésztára kevés darált diót vagy zsemlemorzsát hintünk, egyenletesen ráhalmozzuk egy csíkban az almát, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintve, szeletelve kínáljuk.

Forrás:
iStock

Virslis párnák

A legegyszerűbb vendéglátók egyike, készülhet mini virsliből, de fel is darabolhatjuk a hagyományos bőrös vagy akár füstölt virslit 3-4 cm-es darabokra. A kiterített leveles tésztát megkenjük egy kevés mustárral vagy krémsajttal, olyan széles csíkokra vágjuk, mint amekkorák a virslik. A virsliket belegöngyöljük a tésztákba, tetejüket lekenjük villával elhabart tojással, megszórhatjuk szezámmaggal vagy reszelt sajttal is. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Forrás:
iStock

Spenótos csigák

40 dkg fagyasztott spenótot hagyunk kiengedni szobahőmérsékleten, szűrőben lecsepegtetjük. Tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, 2 gerezd zúzott fokhagymát és 10 dkg krémsajtot vagy mascarponét adunk hozzá, alaposan elkeverjük. A kiterített leveles tésztát megkenjük egy csíkban a spenótos krémmel, feltekerjük, majd ujjnyi szeletekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük, megszórjuk tetejüket szezámmaggal vagy reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Jó tekerést és jó étvágyat!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.